Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin lever modelldrömmen

/
  • Filminspelning. Karin har en liten roll i Men in black 3 som en
  • Varierat. Karin lever ett hektiskt liv i New York, med dagar fyllda med visningar, fotograferingar och castings.Bilden är från en fotografering där Karin visade nya trender och stilar för en make up akademi i Soho, New York.
  • Svensk modell. Före en episod i inspelningen av tv-serien Ugly Betty, där Karin spelar svenska modellen Ingrid.
  • Fotografering i Central Park i våras med fotografen Luis Guillen.
  • Karin Agstam från Stöde gör modellkarriär i New York. Bilden är tagen på nyårsafton 2010 i en studio i Brooklyn för ett magasin. När hon var klar hoppade hon in i en taxi för att meditera in det nya året tillsammans med sin mentor Swami Asokananda och andra yogaentusiaster. I augusti åker Karin, som också undervisar yoga, på en avancerad yogalärarutbildning på ett ashram i tre veckor med sin mentor.
  • Bilden är tagen av en av Karins favoritfotografer Luis Guillen till sin portfolio.
  • Strax innan Karin ska ut på catwalk för Ivana Helsinki på New York fashion week 2010.

Modellen och skådespelerskan Karin Agstam från Stöde lever drömmen i New York.

Snart dyker hon upp i ”Men in black 3” och som modell i en stor amerikansk tv-show.

Men allra mest älskar hon att stå på teaterscenen.

Annons

Steget från Stöde till New York kan tyckas milsvid. Och det är en hel del som har hänt i Karin Agstams liv sedan hon lämnade Sundsvall för elva år sedan. På visitkortet kan hon numera skriva både modell, skådespelerska och yogalärare.

– Jag har kämpat länge, och kämpar fortfarande, och jag har långt kvar innan jag är nöjd, men nu kan jag ändå säga att mitt liv är precis som jag vill att det ska vara, säger hon.


Drömmer om teatern

Modellkarriären började i liten skala redan i Sundsvall. Men det var i Paris, där hon pluggade franska på Sorbonne, som den verkligen tog fart. Trots att hon har många uppdrag som både modell och skådespelare har den stora drömmen alltid varit att stå på teaterscenen. Men i jantelagens Sverige var drömmen mer eller mindre ”hemlig”.

– På något sätt kändes det liksom förmätet att säga det, att man ville bli skådespelare var liksom bara för glamoröst och ”ojantelagsaktigt”, säger hon.

Att hon till slut hamnade i New York var ingen slump. Egentligen har Karin alltid vetat att hon hörde hemma i ”The Big Apple”.

– När folk frågade mig om jag ville följa med till New York på semester sa jag att det inte var nån mening med det, för när jag kom till New York skulle jag stanna där, säger hon.


Att komma hem

När taxin körde in på Manhattan satt hon och sög på frasen ”Take me to the center of everything” – som Madonna sa när hon kom till New York för första gången. För Karin kändes det som att komma hem.  

– Det här är mitt eget vuxna valda hem, där jag ”make sense”, där jag inte är konstig och mina drömmar och mitt sätt att leva livet bara är ett av tusentals val som människor gör.

Karin bor i Williamsburg med sin pojkvän och ”soulmate” Jordan. Dagarna är hektiska med castings, fotograferingar, pressvisningar, visningar och möten på agenturer.

När Dagbladet når henne har hon haft en intensiv dag som hon avslutar med lite basket med pojkvännen och sedan ett dopp i poolen.

– Vi älskar Willyburg för det är så avslappnat och mysigt här, och det bor så mycket ungt kreativt folk här.

• Hur skulle du vilja beskriva ditt liv i New York?

– Livet är som det är var man än bor, men skillnaden med New York är att man har möjligheten att göra vad man vill. Varje morgon man vaknar ligger alla möjliga vägar helt öppna framför en.

I dag är Karin en mångsysslare som gör karriär både inom mode-, tv- och filmbranschen. Och den ”hemliga” drömmen om teatern har också slagit in.

– Det är den djupaste, vackraste formen av konst för mig. Jag älskar teater och tar varje tillfälle att stå på en scen, men jag har ju också en manager som skickar ut mig på auditions för film och tv, vilket jag också jättegärna jobbar med.


Jobbade med Will Smith

För några veckor sedan gjorde hon en ”pytteroll”, som hon själv säger, i ”Men in Black 3”-filmen. Jobbet innebar en vecka med ”urcoola kläder” där kulissen var en Andy Warhol-factory i Soho på 70-talet.

– Jag spelade en glamourian, en alien model. Vi hade en zebra, ett gigantiskt ägg och serving boys i genomskinliga astronautdräkter. Och Will Smith är ju världens superstar så klart, fast urgullig och ödmjuk att jobba med, säger Karin.

– På modellfronten är det mer ”busy” än någonsin och det är ju bra, för teatern, som jag helst av allt vill fokusera all min tid på, betalar ju i princip ingenting alls.


Älskar Stöde

Efter många år utomlands är det ändå Stöde som Karin i första hand betraktar som hemma.

– Stöde är en av de vackraste platserna i världen och definitivt på min topp tre-lista. Stöde är mitt barndomshem där jag växte upp och blev den jag är. Sen kommer New York, mitt spirituella, kreativa, artistiska, vuxna ”hemma”, och mitt tredje ”hemma” är Paris, mitt första ”home away from home”.

Men trots att hon ofta längtar hem till familjen, som fortfarande bor kvar i Stöde, har hon inga planer på att återvända till Sverige.

– Jag är en New Yorker och det kommer jag alltid att vara, New York är en del av min själ. Men jag har levt länge nog för att fatta att man aldrig kan förutse framtiden. Så jag lever i nuet och i nuet är jag en New Yorker. 

Mer läsning

Annons