Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina sätter lock på exporten för att lugna omvärlden

Kinas ekonomi kommer att fortsätta att växa starkt, men landets export begränsas för att dämpa omvärldens farhågor för att krossas av den kinesiska ångvälten.

Annons
Det framgick när premiärminister Wen Jiabao på lördagen invigningstalade i Kinas parlament nationella folkkongressen.
Ekonomin ska växa snabbt, men inte tillåtas att bli överhettad, sade Wen, som satte tillväxtmålet 8 procent i år. I flera år har sju procents tillväxt angetts som minimimål, vilket oftast har överträffats. Förra året växte den kinesiska ekonomin med 9,5 procent.

Oroar konkurrenter
Åtta procent tillväxt i Asiens näst största ekonomi innebär att Kina kommer att förbli en av världens starkaste tillväxtmotorer.
Förra året ledde detta till att exporten från Kina ökade med 35,4 procent, vilket oroar landets konkurrenter på världsmarknaden. I ett uppenbart försök att dämpa farhågorna kommer Kina i år att försöka bromsa exportökningen, så att den inte överstiger 15 procent, enligt en rapport som skulle läggas fram inför folkkongressen.
Premiärminister Wen sade också att Kinas valuta, yuan, kommer att hållas "i grunden stabil" i år. Det senaste decenniet har valutan knutits till dollarkursen och har därmed följt dollars fall. Detta har fått utländska regeringar, i synnerhet den amerikanska, att sätta press på Kina att justera valutakursen eftersom den svaga yuanen ansetts ge kinesiska tillverkare en orättvis fördel.

Ingen självständighet
Wen berörde den känsliga frågan om relationen med Taiwan i talet. Han försäkrade de 3 000 delegaterna att Kina aldrig kommer att tillåta att Taiwan blir självständigt. Han underströk dock att den lag mot Taiwans utträde ur Kina som ska godkännas av folkkongressen inte syftar till något annat än en fredlig återförening mellan utbrytarön och fastlandet.
Kongressen väntas anta lagen under avslutningen av det tio dagar långa mötet. Skrivningarna i lagförslaget har inte offentliggjorts, vilket har väckt farhågor för att Kina ska överge sin politik att passivt acceptera Taiwans självstyre utan att officiellt erkänna landet som en självständig nation.

Mer läsning

Annons