Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinas regeringspartier nu och förr i historiskt möte

Kinas president Hu Jintao och Taiwans oppositionsledare Lien Chan möttes på fredagen i Peking.
Att regimen rullat ut röda mattan för Lien tolkas av bedömare som att den försöker "härska genom att söndra" — Liens Pekingresa splittrar leden i Taiwan.

Annons
Lien leder nationalistpartiet Kuomintang (KMT) och hans besök är historiskt det är första gången sedan inbördeskriget som en Kuomintangledare sätter sin fot på kinesiska fastlandet. Partiet besegrades av Mao Zedongs kommuniststyrkor och flydde till Taiwan 1949.
Nu togs delegationen från det forna regeringspartiet emot av kommunisterna med handslag, leenden och gruppfoto i mastodontbyggnaden Folkets stora sal i Peking.

Handel
I ett uttalande efter mötet hette det att Kuomintang och Kina är ense om att Taiwan inte ska eftersträva självständighet. De ska samarbeta för att göra slut på fiendskapen och undvika en väpnad konflikt vid Taiwansundet, förklarade en Kuomintang-talesman.
Hu och Lien kom enligt talesmannen också överens om att diskutera en gemensam marknad. Det antas syfta framför allt på tullättnader mellan Taiwan och fastlandet.
Efter 1949 styrde Kuomintang Taiwan i fem årtionden men förlorade valet 2000. I dag är partiet öns största oppositionsparti och kan således inte göra regeringspolitik av överenskommelsen.

Reformer
Kort före mötet hade Lien i ett tv-sänt tal inför studenter på Pekings största universitet manat Kinas ledare att våga genomföra också politiska reformer efter de ekonomiska som skett på senare år.
 Det finns avsevärt utrymme för att förbättra både takten i och vidden av de politiska reformerna på fastlandet, sade Lien och påpekade att Kina faktiskt har infört val på gräsrotsnivå.
Om relationerna mellan Taiwan och Kina sade han att de tills vidare bör upprätthålla den ordning som råder med separata regeringar men utan formell självständighet för ön.

Besvikelse
Självständighetsivrare på Taiwan har kallat Lien förrädare för Kinaresan, men omsider har han också fått välsignelse för besöket av Taiwans president Chen Shui-bian. Denne är illa sedd av Pekingregimen, som misstänker Chen för att vilja styra Taiwan mot självständighet.
Taiwans regeringsparti Demokratiska progressiva partiet (DPP) uttryckte bedrövelse redan efter Liens tal på universitetet på fredagen.
 Vi är besvikna över att han for till ett fiendeland och inte gav uttryck för den taiwanesiska folkmajoritetens vilja: att Taiwan är ett suveränt oberoende land, sade parlamentsledamoten Chen Chin-jun.

Mer läsning

Annons