Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirgizistans demonstranter anklagas för kuppförsök

Kirgizistans president Askar Akajev anklagade på tisdagen landets opposition för att försöka genomföra en kupp. Trots den senaste tidens våldsamma protester mot landets parlamentsval förklarade han valet som giltigt.

Annons
Akajev lovade dock att inte använda våld mot oppositionen och sade sig vara säker på att krisen i söder kommer att bringas under kontroll inom kort. Akajev talade till de nyvalda parlamentsledamöterna innan de svor eden.
 Det ger mig stor tillfredsställelse att understryka de valda ledamöternas höga och oomtvistliga legitimitet, sade Akajev enligt Reuters.
Presidenten kallade protesterna för en "statskupp".
 De inhemska revolutionärerna är en direkt utmaning för folket och regeringen. Dessa personer är styrda och finansierade från utlandet, sade Akajev enligt AFP.

Provokation
Protesterna syftar enligt honom till att få myndigheterna att använda våld, men Akajev sade att han inte kommer att låta sig provoceras. Akajevs uttalande följde på en vecka av intensiva protester mot fusk efter parlamentsvalets andra omgång 13 mars då oppositionen bara fick sex av de 75 platserna i parlamentet. Internationella valobservatörer har kritiserat valet.
Demonstrationerna pågår främst i landets södra del, där en betydande del av befolkningen är uzbeker. De rikare norra delarna av landet med huvudstaden Bisjkek har förblivit lugna.
Den kirgiziske presidentens talesman Abdil Segizbajev sade att en "tredje kraft" och inte oppositionen nu kontrollerar situationen i söder.
 Den tredje kraftens kriminella element som har kopplingar till knarkmaffian har total kontroll över situationen i Osj och Dzjalal Abad, sade talesmannen.

Kontrollerar städer
Oppositionen hade på tisdagen kontrollen över åtminstone två städer, Dzjalal Abad och Osj, enligt Reuters. Oppositionsanhängarna har inlett patrullering i städerna tillsammans med polisen, något som också bekräftats av inrikesdepartementet. Den tidigare omfattande polisbevakningen har minskat kraftigt. I måndags attackerade tusentals demonstranter polisen i Osj med påkar och bensinbomber.
Spänningen rapporterades på tisdagen fortfarande vara hög i Osj. Staden ligger i ett område som bebos av både uzbeker, tadzjiker och kirgizer där det under 1990-talet förekom sammandrabbningar med etniska undertoner.
Oppositionen misstänker att Akajev tänker använda det nya fogliga parlamentet för att få igenom en författningsändring i sommar så att han kan ställa upp i höstens presidentval.

Mer läsning

Annons