Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska musiken hotad i radion

Den klassiska musiken lever farligt i Sveriges Radio (SR). Det finns långt gångna tankar på att ersätta den klassiska musiken med sport eller ungdomsprogram.

Annons
I framtiden kommer SR att ha fyra FM-kanaler som beskrivs som det breda sättet att nå publiken.
Dessutom ska SR sända digitalt.
Försvinner den klassiska radiokanalen ur FM så dör den, säger en initierad källa.
Digitalradion eller internet är inga realistiska alternativ för att den klassiska musiken ska nå ut till lyssnarna, anser källor TT talat med.
I en rapport från den grupp som utreder radions framtid finns ett förslag om hur de fyra radiokanalerna i FM-nätet ska gestalta sig.
De fyra kanalerna ska ha sina egna identiteter och tre av dem är varianter på dagens utbud. Striden står kring den fjärde kanalen.
Alternativen som diskuteras internt i SR är a) en rikssänd musikkanal med tyngdpunkt på klassisk musik, b) en rikskanal med tonårsmusik och c) en sportkanal.
Om den klassiska musiken försvinner ur den nya fjärde FM-kanalen kommer den knappast att återfinnas i någon av de andra kanalerna. De ska satsa på lättare musik för nå lyssnargrupper som nu väljer bort SR, exempelvis unga kvinnor som hellre lyssnar på kommersiell radio.
Arbetsmaterialet från SR handlar bland annat om de framtida tablåerna med start enligt det nya sändningstillstånd som ska gälla från 2007.
Det nya utbudet syftar till att ge SR en möjlighet att nå alla lyssnargrupper. Bara ett par procent lyssnar i dag till P2. Därför befarar klassiska musikälskare att alternativet med en fortsatt klassisk kanal bara finns med för syns skull i tablåutredningen. Tanken är troligen att i stället satsa på unga kvinnors populärmusik eller sportintresserade män.
Det skulle i så fal uppenbart kollidera med åtminstone det nuvarande sändningstillståndet för SR.
Där står att SR ska vidga och fördjupa sitt kulturansvar och bland annat öka det årliga utsändandet av föreställningar och konserter. Detta sändningstillstånd gäller till och med 2006.

Mer läsning

Annons