Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot livstidsdomar i USA

Annons
Fortfarande finns många städer och samhällen dit ingen hjälp ännu har nått efter jordbävningen i pakistanska Kashmir i lördags. Nu börjar det dessutom bli riktigt kallt.
 Våra resurser är väldigt, väldigt ansträngda - varenda gång vi skyndar till någon drabbad plats får vi höra om någon annan där det är ännu värre, sade en arméöverste i Nordvästra gränsprovinsen till Reuters.
Totalt har närmare 2,5 miljoner människor i Pakistan blivit hemlösa.
Den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice besökte oväntat Pakistan på onsdagen för att lova USA:s stöd och hjälp till sin allierade efter den förödande jordbävningen.
Den pakistanska regeringen försöker hantera den värsta naturkatastrofen i landets historia.
I samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien i vintras ledde den snabba amerikanska militära hjälpinsatsen till en förbättring av USA:s annars ofta negativa image i regionen.
Elva lastbilar startade på onsdagen en besvärlig resa från Islamabad till Muzaffarabad. Ombord fanns 36 ton svenska filtar och tält.
 Vägen beskrivs som en utmaning, säger Magnus Nilsson till TT.
Han är en i Räddningsverkets trio som åkt till jordbävningens Pakistan för att se till att den svenska katastrofhjälpen kommer fram.
Häftiga skyfall norr om Islamabad har raserat stora delar av vägen.
I 20 år var Ghazi Kanaan Syriens förlängda arm i Libanon. På onsdagen tog inrikesministern sitt eget liv. Baathregimen i Damaskus uppvisar tecken på tilltagande sönderfall.
Nyheten om Kanaans självmord kom bara en vecka innan FN:s utredare ska rapportera till säkerhetsrådet om vad de funnit under sin undersökning av mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri.
Inrikesminister Kanaan var en av dem som utfrågades av FN-utredarna.
Det politiska etablissemanget i Kurdistan och hela Irak uppmanar alla att rösta ja till författningen på lördag.
Det var en sensation för den politiska klassen när även sunniledare på onsdagen kom med i ja-båten. Vid ett möte i Bagdad gick två sunnipartier med på att uppmana till ja. I gengäld fick de från sina shia- och kurdkolleger löftet att vissa inte närmare utpekade avsnitt kan skrivas om efter folkomröstningen.
Mycket står på spel för den svenska EU-kommissionären Margot Wallström när hon presenterar sitt "stora" förslag om hur EU ska möta medborgarna. Frågetecken finns kring hennes roll och inflytande i kommissionen.
EU måste bli effektivare, öppnare och utvecklas demokratiskt, skriver Wallström inför torsdagens presentation av "plan D" - D för debatt, dialog och demokrati.
Wallström anses ha haft svårt att leva upp till förväntningarna.
EU:s justitieministrar vill försöka enas med EU-parlamentet om lagring av data om telefon- och internettrafik före årets slut.
Om det inte lyckas är Thomas Bodström beredd att gå vidare vid sidan av EU-systemet. En sådan väg är möjlig när det inte går att få stöd av tillräckligt många länder inom EU:s regelverk.
Förslaget om gemensamma regler för lagring av data lades först fram av bl a Sverige i mars 2004.
Danmark kränker rätten till familjeliv, anser Institut för Menneskerettigheter IMR.
IMR tar i sin rapport upp 46 fall av familjeåterföreningar. Enligt IMR finns det flera fall där Danmark kränker familjerätten och därmed en rad internationella avtal.
Enligt IMR tar myndigheterna inte tillräcklig hänsyn till faktiska omständigheter och ser heller inte till de konsekvenser ett avvisningsbeslut får för en familj, särskilt för barnen.
Entusiastiska kineser följde på onsdagen landets andra bemannade rymdfärd.
De två tidigare stridspiloterna Fei Junlong, 40, och Nie Haisheng, 41, lyfte med farkosten Shenzhou VI från rymdbasen i Jiuquan i nordvästra Kina.
 Hela nationen har väntat, hela världen ser den framgångsrika uppskjutningen av den bemannade Shenzhou VI, stoltserade premiärminister Wen Jiabao, som kallade uppskjutningen en historisk händelse för det kinesiska folket.
Nya testresultat från Rumänien tyder på att den dödliga fågelinfluensan ännu inte nått dit. Men mot bakgrund av att Turkiet redan drabbats är det för tidigt att blåsa faran över för EU-länderna.
EU införde importförbud mot levande fåglar och fjädrar från Turkiet i måndags. Det är dock ännu oklart om de fall av fågelvirus som uppdagats där tillhör den för människor farligaste varianten H5N1.
Miljökatastrofer kan tvinga 50 miljoner människor från sina hem de närmaste fem åren, befarar FN i en ny miljöstudie.
Rapporten utges av FN-institutet "University Institute for Environment and Human Security". Där uppmärksammas konsekvenserna av miljö- och klimatförändringar som avskogning, stigande havsnivå, flodvågor och stormar.
"Miljöflyktingar" bör enligt rapporten ges samma rätt till stöd som de som söker sig från krig och förtryck.
Chefen för de internationella observatörerna i Aceh uppmanar rebellrörelsen GAM:s Sverigebaserade ledare att återvända hem.
Men GAM-ledningen avvaktar.
 Alla vill åka ner, men det är svårt just nu, säger GAM:s talesman Bakhtiar Abdullah till TT.
Fredsavtalet löper i fyra faser, och ännu är bara första fasen klar. Vidare är GAM:s diplomatiska organisation och samordning uppbyggd i Sverige. Att flytta vore besvärligt, anser Abdullah.
Indoneser och tillresta utlänningar sörjde sina döda anhöriga på treårsdagen av bombattentaten på Bali 2002.
Utanför ett fängelse krävde arga demonstranter att dödsdomarna mot tre av de inblandade i bombdåden ska verkställas utan dröjsmål.
Protesterna utbröt sedan det blivit känt att myndigheterna låtit flytta de tre fångarna, Amrozi, Imam Samudra och Mukhlas, från Bali till en fängelseö med högsta säkerhetsklass utanför Java.
Trots att Storbritannien nu haft Labourregering i över åtta år och att det har gått 15 år sedan Margaret Thatcher huserade på 10 Downing Street lever "Järnladyns" politik vidare.
Förr var friherrinnan Thatcher en i högsta grad offentlig person. Numera är det glest mellan framträdandena, men på 80-årsdagen på torsdagen blir det mottagning på ett av Londons elegantare hotell. Drottningen väntas dit, premiärminister Tony Blair likaså.
Nu avlivar Gerhard Schröder själv alla spekulationer. När dagarna som kansler är över är också hans regeringskarriär slut. Någon ministerpost under Angela Merkel blir det inte.
Den socialdemokratiske ledaren vill bara hjälpa till att få igång den stora koalitionen, sedan tackar han för sig i storpolitiken.
 Jag vill medverka till att det blir bra, sade han sent i tisdags.
Men 61-åringen sade inte vad han ska göra som exkansler.
I amerikanska fängelser finns minst 2 225 personer som dömts till livstid utan möjlighet att få nåd för brott de begick innan de fyllt 18.
Detta kritiseras hårt av Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International i en gemensam rapport.
 Barn som begår allvarliga brott ska inte gå fria. Men om de är för unga för att rösta eller köpa cigaretter så är de också för unga för att tillbringa resten av livet bakom galler, säger Alison Parker vid HRW.

Mer läsning

Annons