Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt den utan synd kasta första stenen

Annons

Det finns ett ordspråk som säger att "The hardest part about the business is minding your own". Det betyder mer eller mindre att det svåraste kan vara att inte lägga näsan i blöt. Kanske extra svårt i ett land som Sverige, för här finns mängder av sociala krav och regler, skrivna som oskrivna, normer och outtalade måsten. PK-världens Mekka där varenda djävel endera lider kopiöst av prestationsångest och/eller fullkomligt kräks över andra människor för att hävda sig själv. Båda med samma basrecept – jämförelsen mellan jaget och alla andra. Det kanske låter dramatiskt men det sker överallt, på en daglig basis, om än under förklädnaden att man har för god avsikt.

Föräldrar är ett perfekt exempel, kanske främst mammor för att de generellt sett tar ett större ansvar för föräldraskapet, bland mammor råder ofta en slags konkurrens, allra helst på nätet. Som en slags tävling i både föräldraskapet och således även barnets utveckling, där antal aktiviteter i veckan styr vilken oskriven rang man har som förälder i skaran. Så snackar man skit om Elsas mamma och förkläder det i en omtanke för Elsa. Jag blir illamående. Jag har aldrig plockat svamp i hela mitt liv och jag tränade inte fotboll, ridning och körsång varje vecka och jag blev helt okej ändå. Jag fick lära mig att stå upp för de utsatta i samhället, att alltid tala sanning och att ha bilbälte på mig, en kombo som kanske inte ger en fotbollskarriär eller morsan högre rang men det ger definitivt bättre förutsättningar för att som förälder fostra till en moraliskt sett kvalitativ vuxen. Men jag har vänner som hade tre-fyra aktiviteter veckan och kombinerade detta med svampplockning och dessa ungar växte även de upp till bra vuxna. Ser ni? Det finns fler än en väg att ta. 

Och poängen är inte att man inte ska få kritisera, ifrågasätta och poängtera sådant som man ställer sig skeptisk eller frågande till, poängen är att inte göra det med en fördömande grund där ens avsikt är att sänka någon annan för att lyfta den egna existensens värdighet – en klassisk mobbningsteknik. Min filosofi gällande ett fördomsfriare samhälle är mycket simpel, att inte lägga för stor personlig värdering i andras levnadssätt. Vi behöver inte förstå varför någon väljer att göra på ett annat sätt än ens egna, förutsatt att ingen tar skada av det, behöver vi bara respektera det. 

Det finns ett annat ordspråk som säger att "Låt den utan synd kasta första stenen" och det innebär inte att endast den som är felfri ska få kritisera, men det innebär att se till sina egna brister först för att få mer förståelse för andras, innan man gör det. 

Tidigare krönikor:

Det finns två läger i samhället – de radikala och mellanmjölken

Frågan är inte varför jag blev vegetarian, frågan är varför du INTE är det

Är kriterierna för att jobba som dörrvakt att man ska vara en översittare?

Deniz Fryksell

Tycker att i ett prestationssamhälle där vi är allt vi gör och allt vi inte gör har vi redan tillräckligt mycket ångest för att behöva applicera mer på varandra.

d.fryksell@gmail.com

Mer läsning

Annons