Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettland första anhalten på Bushs rundresa

USA:s president George W Bush inledde på fredagen sin rundresa i det forna Sovjetunionen. Första anhalt blev Lettland dit Bush anlände på kvällen. Där väntas Bush understryka demokratins, rättsstatens och toleransens värde.

Annons
Resans kulmen nås vid måndagens segerparad på Röda torget i Moskva i samband med Rysslands påkostade firande av krigsslutet för 60 år sedan. Över 50 av världens ledare kommer att delta i festligheterna och den ryske presidenten Vladimir Putin tänker sola sig i deras glans.
 Putin har bestämt sig för att utnyttja segerjubileet till att visa upp sig som en av världens toppledare, säger den oberoende politiske kommentatorn Alexander Golts.
Men med president Bushs upplägg av resan hotar han att stjäla föreställningen från Putin. Den amerikanske presidenten väntas inte så mycket inrikta sig på det förgångna utan fastmer på den historia som håller på att skrivas nämligen den våg av västvänlig demokratisering som präglat östra Europa sedan Sovjetunionen rämnade.

Bush risar och rosar
Samtidigt som Bush hyllar Sovjetunionens bidrag till segern i andra världskriget understryker den amerikanske presidenten också att Sovjetunionen ockuperade stora delar av de territorier som de retirerande tyska nazistyrkorna övergav. Det är ett arv som nu med demokratins hjälp bringas till vila enligt Bush.
 Jag ser det här firandet som ett slut på tyranniet, sade Bush till journalister före sin avresa.
Det antas han klargöra ytterligare på lördagen då han i den lettiska huvudstaden Riga träffar de tre baltiska staternas ledare.
Estland, Lettland och Litauen ockuperades av Sovjetunionen 1945 sedan de tyska styrkorna drivits ut och blev inte självständiga förrän 1991. I dag är alla tre såväl EU- som Natomedlemmar.

Tydlig signal
De estniska och litauiska ledarna tänker avstå från Moskvafestligheterna på grund av Kremls ovilja att erkänna sovjetstyret som en ockupation. Lettlands president Vaira Vike-Freiberga avser dock att ta tillfället i akt framföra sina klagomål.
Bush säger att han förstår.
 I Central- och Östeuropa innebar kriget också sovjetisk ockupation och annektering och införandet av kommunismen.
Och i en lettisk tv-intervju på fredagen påminde han Putin om behovet av respekt:
 Mitt jobb är då och då att sända ett budskap: Behandla era grannar med respekt. Fria nationer, demokratier vid era gränser är bra för er, oavsett det är Baltikum, Ukraina, Georgien, sade den amerikanska presidenten.
En annan tydlig signal är att Bush valt att avsluta sin rundresa i Georgien. Den forna sovjetrepubliken genomgick 2003 en fredlig revolution, en folklig omvälvning som fått efterföljare i Ukraina och Kirgizistan.
Georgiens USA-utbildade president Micheil Saakasjvili är i färd med att genomföra genomgripande reformer som ska ta hans republik ur Rysslands intressesfär och leda till medlemskap i EU och Nato.
För Bush är Georgien en framgångshistoria.
Men så ser inte Putin det. Han beskrev nyligen Sovjetunionens upplösning som 1900-talets "största geopolitiska katastrof".

Mer läsning

Annons