Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätning av radon

Boverket driver en kampanj om att fastighetsägarna ska mäta radonhalten i bostäderna.
I Ånge kommun har miljökontoret genomfört mätningar sedan flera år.
– Nu går vi västerut från Erikslund, berättar miljöchef Karin Wennberg.

Annons
Miljökontoret konstaterade för flera år sedan att de rullstensåsar som går genom kommunen efter Ljungan hade höga halter av radon.
Erikslund var extra utsatt och flera av husen i samhället har fått fläktar inmonterade för att vädra ut radonet.
Nu kommer en ny kampanj från Boverket om att fastighetsägarna runt om i landet ska mäta om det finns radon i bostäderna.
Inom kommunen fortsätter vi det arbete som vi påbörjade för flera år sedan. Vi har gått österut från Erikslund till kommungränsen tidigare. Och nu går vi västerut i kommunen, berättar Karin Wennnberg.
En del riskområden vet man finns i kommunen.
Alby samhälle är ett riskområde. Och därför är mätningen gratis i de fastigheter som finns där och i övriga riskområden, fortsätter Karin Wennberg.
Miljökontoret anser att det viktigaste är att barnen som växer upp har en bra boendemiljö, men även att eventuell radon i dricksvattnet tas om hand.
Dricksvattnet gäller i första hand de som har privata brunnar. Men vi har också pratat med Åfa, det kommunala fastighetsbolaget, att de ska gå igenom de skollokaler och förskolor som finns i kommunen, säger Karin Wennberg.
En hög halt av radon i bostäderna och rökning är förödande för hälsan.
Då är risken för cancer mycket stor. Och är det någon som har frågor kring radon och om man eventuellt kan ha det i sin bostad så är man välkommen till oss på miljökontoret med frågor, slutar Karin Wennberg.
Mätningen i husen görs från oktober och fram april. Och det är enbart genom mätning som man kan ta reda på om det finns radon i inomhusluften.

Mer läsning

Annons