Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinkapslar i hjärnan mot alzheimer

Patienter med Alzheimers sjukdom ska få kapslar med läkemedel inplanterade i hjärnan i en ny studie vid Karolinska institutet.

Annons
Kapslarna är små som risgryn och placeras inne i patientens hjärna. De innehåller NGF, en tillväxtfaktor som i djurförsök visat sig få nervceller att växa.
 Alzheimers sjukdom gör att nervcellerna successivt bryts ned. Med den här tillväxtfaktorn hoppas vi kunna hindra detta, att stoppa cellerna från att bli sjuka, säger docent Maria Eriksdotter Jönhagen på Karolinska institutet till TT.

Hejdar minnesförlust
Med hjälp av en kateter förs kapslarna in i den så kallade basala framhjärnan som ligger i den nedre främre delen av hjärnan. De celler som skickar och tar emot signaler från minnescentrat finns där.
 De första symptomen på alzheimer är just minnesförlust. Om man kommer åt de här cellerna tidigt så finns det en förhoppning att hejda sjukdomen, säger Eriksdotter Jönhagen.
Själva kapslarna innehåller mänskliga celler (dock inte från patienten själv) som odlats och förändrats så att de producerar just NGF. Kapseln har små hål i väggen så att tillväxtfaktorn kan utsöndras och så att cellerna inuti kan ta upp syre och näring.
 Cellerna i kapseln har bara till uppgift att producera NGF, men det är cellerna utanför kapseln som behöver det, säger Eriksdotter Jönhagen.
 En viss mängd NGF finns naturligt i kroppen men patienter med alzheimer saknar det.

Sex patienter
TT: Kan NGF vara ett botemedel mot Alzheimers sjukdom?
 Det kan vara ett sätt att få just den här celltypen att överleva. Men alzheimer är mer komplext än så. Det finns en mängd nervceller som NGF inte fungerar på.
Eriksdotter Jönhagen hoppas att de första kapslarna ska opereras in på patienter i slutet av året. För den första studien ska hon rekrytera sex patienter med mild till måttlig alzheimer.

Mer läsning

Annons