Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardsatsning för arbetslösa

Det finns ett tusental utländska krigsförbrytare i Sverige, tror Hans Ölvebro, den ende svenske polis som försöker få förbrytarna rannsakade.
Regeringen vill göra en miljardsatsning i årets budget för att få ned arbetslösheten.
Mer pengar ska satsas på utökat anställningsstöd för långtidsarbetslösa.

Annons
Migrationsverket har tidigare sagt sig tro att antalet relativt säkra fall är mellan 50 och 100.
 Varför skulle vi ha det annorlunda än till exempel Nederländerna, ett liknande land som tagit emot många flyktingar. Där har man beräknat antalet krigsförbrytare till 1 500 bland flyktingarna, säger Ölvebro.
 Allt talar för att vi har ett liknande antal.
Han betonar att det råder enighet om att Sverige inte får bli en säker tillflyktsort för krigsförbrytare. Men ingen har ställts inför rätta här för sina brott.
Justitieminister Thomas Bodström tycker inte att Sverige blivit en fristad för krigsförbrytare.
 Däremot är det självklart att Sverige liksom andra länder kan var en plats dit man söker sig för att komma undan ansvar.
Bodström anser att Sverige har bra koll på förbrytarna. Men han vill inte uppskatta antalet.
Frågan är viktig och Sverige är ett av de länder som arbetat hårdast för att få till stånd internationella domstolar, säger Bodström.
Men Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh säger att det görs för lite för att komma åt problemet och vill se över mekanismerna i Sverige.
 Jag vill lyfta fram de enskilda individerna, säger Söderbergh. Jag har träffat flyktingar som stött ihop med sina forna plågoandar på öppen gata i Sverige.
 Samtidigt håller vi på principen att ingen får skickas till ett land där man kan utsättas för tortyr eller dödsstraff.
Det är just detta krigsförbrytarna hänvisat till när de ansöker om asyl. Tidigare fick de också ofta asyl i Sverige. Nu har Migrationsverket på ett helt annat sätt börjat uppmärksamma problemet.
Även personer som på starka skäl misstänks vara krigsförbrytare får uppehållstillstånd och kan efter ett antal år också få bli svenska medborgare, säger Ölvebro.
De kommer mest från Afrika men också från Irak, där de ofta arbetat för Saddam Husseins säkerhetsorganisationer.
Uppgifterna om hur många utländska krigsförbrytare som kan finnas i Sverige varierar, beroende på vem man frågar.
Tämligen säkert minst 50100, enligt Migrationsverket. De som misstänks vara krigsförbrytare får inte asyl utan bara ettåriga uppehållstillstånd, som sedan förnyas tills de kan bli medborgare.
Troligen minst 1 000, enligt polisens utredare Hans Ölvebro, som tror att ett fåtal fångats upp av Migrationsverket tidigare.
De kommer från Irak, Iran, Libanon, Uganda, före detta Jugoslavien, Colombia och många andra länder.
De kan inte skickas hem, eftersom de i hemlandet hotas av tortyr och avrättning.
Antal poliser som försöker få dem fällda i svensk domstol: 1.
Antal som rannsakats i Sverige för krigsförbrytelser: 0. (TT)
 Jag räknar med att de här åtgärderna innebär att vi pressar tillbaka den öppna arbetslösheten till under fyra procent nästa år, sade Pär Nuder efter att på torsdagen diskuterat den ekonomiska politiken med den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
LO har krävt att mer görs för att bekämpa den öppna arbetslösheten, som i dag är 5,5 procent eller 241 000 människor. Ett LO-krav är två miljarder kronor mer till arbetsmarknadsstyrelsen (Ams).
Regeringen ska inom kort förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet om den ekonomiska politiken och om förändringar i innevarande års budget. Nuder kan inte svara på exakt hur mycket pengar som kan satsas i år, utan hänvisar till de kommande förhandlingarna. Det handlar dock, enligt honom, om ett paket i miljardklassen, som ska finansieras genom omfördelningar i budgeten. Det utgiftstak som riksdagen slog fast i höstas ska hållas.
 Jag räknar med att vi kan hantera de här extra utgifterna inom de ramar som finns i dag, säger Nuder.
Han nämner tre områden där kampen mot arbetslösheten behöver skärpas. Regeringen vill förstärka det nuvarande anställningsstödet, framförallt det som riktas mot långtidsarbetslösa. Minst 10 000 nya platser måste skapas, enligt Nuder.
Regeringen vill också satsa pengar på vissa typer av yrkesutbildning för branscher där det i framtiden kan uppstå brist på utbildad arbetskraft.
Dessutom ska Ams ge bättre stöd till arbetssökande. Myndigheten har fått hård facklig kritik för att arbetslösa inte får det stöd de behöver.

Mer läsning

Annons