Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardsatsning för arbetslösa

Regeringen vill göra en miljardsatsning i årets budget för att få ned arbetslösheten.
Mer pengar ska satsas på utökat anställningsstöd för långtidsarbetslösa.

Annons
 Jag räknar med att de här åtgärderna innebär att vi pressar tillbaka den öppna arbetslösheten till under fyra procent nästa år, sade Pär Nuder efter att på torsdagen diskuterat den ekonomiska politiken med den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
LO har krävt att mer görs för att bekämpa den öppna arbetslösheten, som i dag är 5,5 procent eller 241 000 människor. Ett LO-krav är två miljarder kronor mer till arbetsmarknadsstyrelsen (AMS).

Miljardklassen
Regeringen ska inom kort förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet om den ekonomiska politiken och om förändringar i innevarande års budget. Nuder kan inte svara på exakt hur mycket pengar som kan satsas i år, utan hänvisar till de kommande förhandlingarna. Det handlar dock, enligt honom, om ett paket i miljardklassen, som ska finansieras genom omfördelningar i budgeten. Det utgiftstak som riksdagen slog fast i höstas ska hållas.
 Jag räknar med att vi kan hantera de här extra utgifterna inom de ramar som finns i dag, säger Nuder.
Han nämner tre områden där kampen mot arbetslösheten behöver skärpas. Regeringen vill förstärka det nuvarande anställningsstödet, framförallt det som riktas mot långtidsarbetslösa. Minst 10 000 nya platser måste skapas, enligt Nuder. Anställningsstödet, som administreras av AMS, är en subvention till arbetsgivarna, offentliga och privata, för att de ska anställa personer som har svårt att få jobb. För långtidsarbetslösa uppgår subventionen till 85 procent av lönekostnaden, dock högst 750 kronor per dag.
 Det är en väldigt effektiv åtgärd, säger Nuder.

Hela arsenalen
Regeringen vill också satsa pengar på vissa typer av yrkesutbildning för branscher där det i framtiden kan uppstå brist på utbildad arbetskraft.
Dessutom ska AMS ge bättre stöd till arbetssökande. Myndigheten har fått hård facklig kritik för att arbetslösa inte får det stöd de behöver på arbetsförmedlingarna. Regeringen håller med om att det finns problem och vill nu se till att AMS ägnar mer tid åt dem. På frågan hur det ska gå till hänvisar Nuder till arbetslivsministern Hans Karlsson.
 Jag utgår från att Hasse Karlsson använder hela arsenalen så att vi får det AMS vi vill ha, säger finansministern och uppger att det kan handla om både mer pengar och nya instruktioner till myndigheten.

Mer läsning

Annons