Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missuppfattningar leder till övervaccination mot TBE

Mer än hälften av de människor som vistas i Stockholms skärgård är vaccinerade mot den fästingburna sjukdomen TBE.
Vissa av dem i onödan, enligt en ny studie från Smittskyddsinstitutet.

Annons
Bland människor som vistas i Stockholms skärgård är vaccinationsgraden hög. Nästan för hög, enligt Smittskyddsinstitutets studie Är rätt personer drabbade?
Sammanlagt tillfrågades omkring 250 personer som med stor sannolikhet skulle komma att vistas i Stockholms skärgård under sommaren i år. Av dem var 140 vaccinerade.
 De som är i riskzonen är vaccinerade, men det är även de som inte är i riskzonen. Det finns en viss övervaccination bland människor som vistas i framför allt norra skärgården. Det är kostsamt både för samhället och individen, säger Liza Johanneson, läkare på Medicinkliniken på Danderyds sjukhus och en av personerna bakom studien, till TT.

Förväxlas
Framför allt handlar det om personer som vistas kortare tider i den norra delen av skärgården. Många har inte koll på att skärgården delas in i flera områden där risken för smitta är mer eller mindre stor, enligt Johanneson.
 Det finns borrelia i norra delen av skärgården. Ibland förväxlas borrelia med TBE. Smittan för TBE är inte lika stor i alla områden.
TBE är en infektion som via fästingens spottkörtlar och saliv sprids till människan. Sjukdomen ger influensaliknande symtom och kan ge bestående men som hjärnskador, muskelvärk och förlamningar.

Könsskillnader
Undersökningen visar könsskillnader i vaccinationsgraden mellan män och kvinnor. Av de tillfrågade var 64 procent av kvinnorna vaccinerade men bara 51 procent av männen. Männens inställning tyder på en viss nonchalans, enligt studien.
 Dels kan det vara så att män är mer riskbenägna dels kanske kvinnor har lättare att ta till sig informationskampanjerna, säger Liza Johanneson.
Christer Edlund, som nyligen varit med om att bilda TBE Patientföreningen, drabbades av sjukdomen för två år sedan. Han lider fortfarande av sviterna och har problem med minnet, muskelvärk och skakningar.
 Vi vill nå ut och informera allmänheten om den här sjukdomen så man vet hur man blir drabbad och hur man kan skydda sig, säger han.

Mer läsning

Annons