Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohammad vågar inte hoppas på att bli fri

/

Mohammad har spenderat nästan fem månader i Migrationsverkets förvar. I går behandlade länsrätten hans ärende men beslutet som kan innebära att han får lämna förvaret kan dröja upp till två veckor. - Jag vågar inte hoppas längre, säger han.

Annons
Efter förhandlingarna är Mohammads ögon rödsprängda och under dem syns två mörka ringar. De fem månader han suttit i förvaret börjar märkas på hans 19-åriga kropp.
-Efter en månad här sa personalen att min kropp fungerade som en 46-årings. Nu känns det som att den är 99 år gammal. Jag har ont i knäna och orkar inte göra någonting längre, säger han.
En person kan hållas i förvar i två månader om det inte finns \"synnerliga skäl\" för att hålla kvar dem längre.
Gränspolisen har nu lyckats förlänga Mohammads tid i förvaret vid två tillfällen med motiveringen att han kommer att gå under jorden om han släpps ut.
Mohammad har överklagat till länsrätten som i går tog upp hans fall i ett rum i Migrationsverkets lokaler.
-ÏJag berättade för dem att jag inte vill gömma mig. Om jag ville gå under jorden så hade jag kunnat göra det när som helst under den tid som jag stod under uppsikt men då anmälde jag mig alltid till polisen som jag skulle, säger han.
-ÏDet enda jag vill är att komma ut och avsluta mina gymnasiestudier, säger han.
Han slår näven i bordet fast utan kraft. Ögonen blir glansiga av tårar.
-ÏDet känns som att länsrätten inte lyssnar på mig. De lyssnar bara på vad polisen säger att de tror att jag ska göra, säger han.
-ÏBehandlingen av Mohammad är djupt inhuman. Det finns inget som tyder på att han skulle avvika om han ställs under uppsikt. Det sa jag också på förhandlingen, säger Mohammads advokat Staffan Dahlin.
Polisen menar att Mohammad motverkar sin utvisning genom att inte skriva på de papper som krävs för att Iran ska ta emot honom.
-Men enligt en vägledande dom i Regeringsrätten är det inte ett giltigt skäl till att förlänga Mohammads tid i förvar, säger Staffan Dahlin.
Lagen säger att ärenden med inlåsta ungdomar ska behandlas skyndsamt. Trots detta fick Mohammad höra att han kan få vänta i ytterligare två veckor innan han kan få ett besked från länsrätten.
-ÏBeslutet kan komma tidigare. Vi är medvetna om det här ärendet har förtur och vi ska jobba så fort vi kan, säger lagmannen Gunilla Behrent.

BAKGRUND:
Som ST tidigare berättat nekades Mohammad och hans familj asyl år 2003. Familjen gick under jorden medan Mohammad valde att stå under uppsikt vilket innebar att han skulle anmäla sig till polisen två gånger i veckan. Något han alltid gjorde.
Den 19 april kallade polisen Mohammad för att ta med honom till Iranska ambassaden där han skulle skriva på de papper som krävs för att Iran ska ta emot honom.
Mohammad bröt ihop och åkte upp på sjukhuset. Tre dagar senare gick han till polisen som vanligt och anmälde sig. Polisen grep honom genast och förde honom till Migrationsverkets förvar.
Nu befinner sig Mohammad i ett folkrättsligt moment 22.
Irans myndigheter tar inte emot personer som inte har giltiga resehandlingar. Mohammad har inget pass och vägrar att skriva på de papper som krävs.
Trots detta har polisen åkt med Mohammad till Iran bara för att konstatera att landet inte tar emot honom .
I väntan på att Mohammad ska ge upp och skriva under de papper som krävs för att han ska kunna utvisas sitter han i Migrationsverkets förvar.

Mer läsning

Annons