Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mohammads advokat överklagar till sist

Prövning av förvarsbeslut dröjde en hel månad
Lagen säger att ärenden med ungdomar i Migrationsverkets förvar ska prövas "skyndsamt".
Men 19-årige Mohammad från Sundsvall tvingas vänta nästan en månad på att länsrätten ska pröva polisens beslut att hålla honom inlåst hela sommaren.
Och den mesta tiden har runnit i väntan på advokaten.

Annons
Det har nu gått 23 dagar sedan polismyndigheten i Gävleborg beslutade att 19-årige Mohammad skulle sitta inspärrad ytterligare två månader. Han hade då redan suttit inlåst på Migrationsverkets förvar sedan i april.
Mohammad säger att han samma dag, 18 augusti, instruerade sin advokat Staffan Dahlin att överklaga beslutet till länsrätten. Ändå dröjde det ända till den 2 september innan advokaten skrivit klart och överklagandet kom in till länsrätten.
När ST veckan innan frågade Staffan Dahlin varför han inte överklagat, förklarade han det med hög arbetsbelastning. Han hade heller inte tid att på egen hand undersöka om Migrationsverkets nya striktare tillämpning av förvarsreglerna var något han borde åberopa.
Mål om frihetsberövade och ungdomar har alltid förtur i svensk rätt, och ska behandlas skyndsamt. Därför satte länsrätten i Gävle ut den muntliga förhandlingen till den 8 september. Enligt länsrättens noteringar fördröjdes processen ytterligare av advokatens tidsbrist, och målet flyttades fram till nu på tisdag, 13 september.
Det kommer således att dröja nästan en månad mellan polisens förvarsbeslut och länsrättens granskning.
Homammads egen åsikt är att polisen ägnar sig åt utpressning, att de håller honom inlåst tills han blir så nedbruten att han skriver på resehandlingar så att Iran tar emot honom.
Dessa slutsatser tillbakavisas av Gävlepolisen, som menar att han kan väntas gå under jorden, och att han aktivt saboterar inresan till Iran när han inte skriver på.
I överklagandet beskriver advokat Staffan Dahlin behandlingen av Mohammad som djupt inhuman, och menar att det inte finns något som talar för att Mohammad skulle gå under jorden. Han hänvisar också till en vägledande dom i Regeringsrätten, som tydligt slog fast att vägran att skriva under resedokument inte utgör synnerliga skäl att ta en avvisad i förvar.

*** removed caption text ***
Det är utpressning, säger Mohammad om polisens beslut att låsa in honom hela sommaren. Advokat Staffan Dahlin menar att polisens behandling av Mohammad är djupt inhuman men dröjde själv nästan två veckor med att formulera ett överklagande till länsrätten.

Mer läsning

Annons