Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 100 döda i 17 timmar lång irakisk strid

Uppemot 100 människoliv krävdes i en 17 timmar lång strid då irakiska och amerikanska styrkor anföll ett misstänkt extremistläger nära sjön Tharthar norr om Bagdad, uppgav en irakisk armébefälhavare på onsdagen.

Annons
 Vi har dödat 80 stridande i ett slag som pågick i 17 timmar. Vi förlorade tolv av våra egna, varav fyra officerare, sade överste Mohammad Ibrahim i den särskilda snabbinsatsstyrka som inrymmer både irakiska och amerikanska soldater.
En annan talesman sade enligt Reuters att 84 rebeller dödats i striden, som utkämpades tisdags. Rebellsidan hävdade dock i flygblad signerade Hemliga Islamiska Armén att bara elva gerillamän dödats. "Denna strid har återupprättat vår ära", hette det i flygbladen.

70 gerillamän greps
 Detta var ett rejält militärläger med en bostadsdel och vakter. Vi förstörde deras båtar och tält, sade en irakisk militär som identifierade sig som överste Jalil och som deltog i striden.
Längre norrut, i ett annat område där det sunnimuslimska motståndet är starkt, uppgav USA-militären att irakiska kollegor gripit 70 gerillamän och beslagtagit mängder med vapen nära Mosul. Det förekom också uppgifter om att över tio människoliv krävts där.

Regering nästan klar
Samtidigt går den irakiska regeringsbildningen in på upploppet. En shiitisk källa sade på onsdagen att samtal pågår mellan shiiter och kurder, de båda starkaste grupperna i valet för snart två månader sedan. Om de enas om de återstående ministerposterna kan parlamentet kanske rösta om den nya regeringen redan på torsdagen.
 Vi hoppas att det kan bli torsdag, men gränsen för hur länge detta kan pågå går vid slutet av månaden, sade Ibrahim al-Jafari, shiitisk premiärministerkandidat, till det statliga tv-bolaget al-Iraqiyya.
Shiiterna tros få 1617 ministerposter, kurderna 78 och den upproriska sunniminoriteten, som hade makten under Saddamtiden, 46 platser. De små kristna och turkmenska minoriteterna ser ut att få varsin ministerpost.

Mer läsning

Annons