Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nederländsk affärsman inför rätta för folkmord

En nederländsk affärsman ställdes på fredagen inför rätta i Rotterdam, åtalad för delaktighet i folkmord. Han anklagas för att ha hjälpt Saddam Husseins irakiska regim att tillverka kemiska vapen.

Annons
Den 62-årige Frans van Anraat är den förste nederländske medborgaren som åtalats för folkmord och han riskerar fängelse på livstid om han fälls. Han är också åtalad för krigsförbrytelser.
Åtalen gäller främst delaktighet i massakrer på kurder i norra Irak 1988, framför allt senapsgasattacken mot staden Halabja.
 Han var delaktig i folkmord genom att ha tillhandahållit råmaterial till flera personer, inklusive Saddam Hussein. Herr van Anraat visste att dessa komponenter skulle användas för att göra kemiska vapen, sade åklagaren Fred Teeven.
Fredagens överläggningar gällde mest procedurfrågor. Visserligen framträdde van Anraat personligen inför domstolen, men i praktiken kommer inte rättegången i gång förrän i november.

Staten inför rätta
Ett tjugotal kurder hade infunnit sig i rättssalen för att med egna ögon få se den man som "begått onda gärningar mot det kurdiska folket".
 Han hjälpte Saddam Hussein att skaffa vapen för att döda kurder. Det som händer här är viktigt för framtiden, sade Sherzad Rozbayani, en irakisk kurd bosatt i Nederländerna.
 Det är inte bara en enskild individ som står inför rätta utan nederländska staten, eftersom han samarbetade med underrättelsetjänsten AIVD, sade en turkisk kurd som bara identifierade sig som Çoskun.
Enligt nederländska tidningsuppgifter var van Anraat tipsare för AIVD och hade fått en hemlig bostad av inrikesdepartementet i ett hus som användes för personer som skyddades av staten. När han greps den 7 december hade han en resväska packad och klar för att kunna lämna landet endera dagen.

Tusentals ton
När han frigavs villkorligt kort efter gripandet, trots de allvarliga brott han misstänktes för, ökade spekulationerna om hans koppling till säkerhetstjänsten. I februari greps han på nytt.
Hans advokat Willem van Schaik sade på fredagen att van Anraat stod under det holländska inrikesdepartementets beskydd, ett tecken på att försvaret kommer att driva tesen att van Anraat agerade på regeringens uppdrag.
Nederländska myndigheter har sagt att van Anraat levererade "tusentals ton" råvaror för tillverkning av kemiska vapen till Irak åren 198488. Kemikalierna ska mestadels ha kommit från USA och Japan.
Upp till 5 000 människor dödades i Halabja den 16 mars 1988, när irakiska regeringsstyrkor spred giftgas över staden i ett led i försöken att krossa ett kurdiskt uppror.

Mer läsning

Annons