Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstig och Sundsvall/Timrå i vattensamverkan

Nordanstigs kommun är på väg att ansluta sig i Mitt Sverige Vatten AB, det gemensamma bolaget mellan Sundsvalls och Timrå kommuner.

Annons
Kommunens vatten- och avloppschef, Kaj Engström, föreslår för kommunstyrelsen att samverkandet ska bli av från 1 september nästa år. Det heter att det skapar möjligheter för att vidareutveckla det regionala samarbetet samt att det behövs en utveckling av vatten- och avloppsbranschen för att möta nya förändringar. Inte minst säkerhetsfrågor nämns i Engströms förslag.
Nordanstigs kommun har 12 anställda på vatten- och avloppssidan samt en köpt tjänst för kundadmistration. En anställd går i pension vid årsskiftet, ytterligare två nästa år.
Ett första steg är MBL-förhandlingar med personalen i Nordanstig. En överenskommelse ska till mellan kommunen och Mitt Sverige Vatten AB om hur personalfrågor ska behandlas.
Enligt bolagskonstruktionen bildas ett Nordanstig Vatten AB, med vd och tre ledamöter, som tillsammans med Sundsvalls och Timrås vattenbolag ingår i gemensamma driftbolaget Mitt Sverige Vatten AB.
Nordanstigs Vatten AB ska få rätten att behålla och underhålla ledningsnätet.
Kostnaden för aktier och stämpelavgifter beräknas till 550 000 kronor.

Vidgat samarbete
Samverkandet mellan Nordanstig och Sundsvalls och Timrå kommuner intensifieras mer och mer. I förslaget till översiktsplan heter det av kommunalrådet Stig Eng (c) och stadsarkitekten Sam Sandström att "kommunen ser positivt på ett vidgat regionalt samarbete med Västernorrland och vi ser stora möjligheter att utveckla det".
Överförmynderiet drivs tidigare gemensamt mellan kommunerna.

Mer läsning

Annons