Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs kan bli en sovstad till Sundsvall

/
  • - Jag vill inte hamna i ett ekorrhjul, säger avgående näringslivschefen Alf Bohlin, 55, här med sin ögonsten Totto som alltid är med på jobbet.

Annons
Nordanstigs avgående näringslivschef Alf Bohlin, 55, Jättendal, är på väg att åter bli egen företagare.
Han har drivit sju Ica-butiker i Norrland, men nu blir det en ny bransch.
Jag kommer med stor sannolikhet att registrera ett eget företag. Mer avslöjar jag inte just nu.
Orsaken till att han efter fyra år slutar som företagsstimulerande motor i kommunen förklarar han:
Jag är av naturen en sökande och ganska rastlös person. Nu har jag förhoppningsvis tillfört kommunen något. Jag märker att jag håller på att upprepa mig, vilket inte är så utvecklande. Därför är det dags att hitta en efterträdare med nya idéer och visioner.
Han är, säger han, rädd att hamna i ett ekorrhjul och bli en \"anpassad\" person.
Jag vill ha ut något mer av mitt liv.
Han kramar om sin terrier Totto, som alltid är med på jobbet. Att få ta med hunden var ett villkor för att acceptera jobbet för fyra år sedan.
Han tror på sin hemkommuns framtid som en slags boende- och sovförort till Sundsvall, en av de få växande regionerna i Norrland jämsides med Gävle, Umeå och Luleå.
Han befarar att det är svårt att få större företag att etablera sig i Nordanstig.
Vi har inte byggt upp en sådan struktur. Det saknas exempelvis lämpliga lokaler.
Han tror hellre på jobb- och studiependling till Sundsvall i första hand. Samt att kunna erbjuda ett behagligt boende i Nordanstig. Han nämner tomter, gärna havsnära, till rimliga priser.
Av politikerna fick han uppdraget att åren 2004, 2005 och 2006 fixa så att tio externa företag flyttar till Nordanstig och att 100 nya jobb därmed skapas.
Det kommer vi att klara.
Däremot misslyckas uppdraget att samma period öka invånarantalet med 300. Fler dör än föds. Att fler flyttar till än från kommunen kan inte vända befolkningsnettot. Antalet minskar och är färre än 10 000.
På frågan vad regering och riksdag bör ha för ansvar för Norrland nämner han främst bättre vägar och kommunikationer.
Botniabanan blir bra, men vi måste kunna förflytta oss bekvämt mellan orterna.
Han tycker att näringslivet i norr ska uppmuntras bättre, gärna få ekonomiska fördelar.
Han ser då en effekt som ringar på vattnet; fler företag ger fler jobb och fler invånare. De kräver ökad service som ger fler serviceföretag och fler jobb.
Han har genomdrivit att Nordanstigs företagareförening är remissinstans när politikerna ska besluta i större frågor som rör företagande. Företagare kan ju i allmänhet mer om företag än politiker.
Vi är ensamma om det här i Sverige. Själv upplever jag det som oerhört lärorikt att som Ica-handlare komma från det privata näringslivet och få inblick i offentlig, kommunal verksamhet.
I dag inser jag vad jag inte förstod förut; vi behöver både offentlig verksamhet och starkt näringsliv för att kunna skapa en bra framtid.
Vem som blir hans efterträdare avgörs inom kort. Samtidigt ska kommunens näringslivsorganisation struktureras om en smula och få mer renodlade uppgifter.
Alf Bohlin har lovat vara general för nästa års företagsmässa i Nordanstig. Sista jobbdagen är 16 december. Efter det ska han planera för sitt nya företag, vistas i stugan i Vemdalen, träna inför den tre mil långa kort-Vasan samt umgås med fru, barn och sin ständige följeslagare Totto.
Jag kanske på ytan verkar vara en väldigt sällskaplig person, men egentligen trivs jag allra bäst lite för mig själv hemmavid.
Han betonar att han söker en djupare mening med livet än att rutinmässigt gå till samma jobb år ut och år in och att han nu tar konsekvenserna av den filosofin.

Mer läsning

Annons