Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigsskola läggs ner

/
  • Linda Wiklund, i mitten, ansåg att Strömsbruks skola har ett större existensberättigande än Jättendals.

– Någon av våra skolor i Nordanstig läggs ner. Det sade kommunalrådet Stig Eng (c) vid gårdagskvällens skolinformation i Strömsbruk.

Annons
Något besked om vilken skola han avsåg kom inte under kvällen och de 50-talet församlade Strömsbruksborna försvarade med kraft sin skola.
Lägg ner Jättendals skola i stället. I Jättendal finns ju bara åkrar, tyckte åhöraren Linda Wiklund sedan det redovisats att Jättendals skola år 2009/2010 får enbart 31 elever för årskurserna 1-5 mot 35 för Strömsbruk/Stocka tillsammans. I Hassela blir det då enbart 25 elever. Ilsbo får också 35.
Politikerna fick skäll för att Jättendals skola alls byggdes och Stig Eng medgav att det var ett misstag.
Låt Jättendalseleverna åka till Harmånger. De har bara fem kilometer dit, fortsatte Linda Wiklund.
Skolordförande Ove Wallberg (m) inledde med att dagens 1110 elever i Nordanstigs skolor sjunker till 840 på fem år, en 30-procentig minskning.
Skolchefen Berndt Nordberg redovisade att 24 miljoner måste sparas till 2009.
Rektorn Catarina Qviberg sade att Strömsbruks skola har god kvalitet och bra elevrelationer.
I siffrorna för Strömsbruk ingår att Stocka friskola läggs ner och att eleverna läser i Strömsbruk. Redan nu läser sju Stockabarn i Strömsbruk.
Bygg upp kommunen och låt Strömsbruk leva året runt, sade åhöraren Maud Frestadius som varnade för att Strömsbruksområdet blir en ödemark om skolan försvinner.
Håkan Larsson (m) redovisade en skiss om att Strömsbruks skola är kvar 2010 och pläderade för engagemang bland ortsborna. Han fick ett snabbt svar från åhöraren Rickard Flodin om att det är just det som man visat i Strömsbruk på senare år. Med flera nya företag.
Kjell Åke Flodin, också bland publiken, noterade att de som var engagerade för Stocka friskola nu i hög grad flyttat från orten.
Sven-Erik Sjölund (s) talade för små skolor och sade sig vara emot scenariot med enbart tre skolor i kommunen någon gång i framtiden.
Det har i skolnämnden pratats om att enbart skolorna i Bergsjö, Harmånger och Gnarp blir kvar.
För Hasselas del väntar troligen en högstadiesammanslagning med Bergsjö. Det kom också fram på mötet men inga färdiga förslag, än mindre beslut, redovisades. Skolinformationen fortsätter till alla kommundelar.

Mer läsning

Annons