Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge vill slippa knivmördaren

\"Han pratar hela tiden om att döda\" Den norske åklagaren tror att morddömde Janne Tuominen snabbt kommer att lämnas ut för rättegång i Sundsvall. Han betecknas som en mycket farlig psykpatient, och grannlandet slipper gärna de stora kostnaderna för hans tvångsvård. — Han pratar hela tiden om att döda, säger ST:s källa.

Annons
Janne Tuominen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för det besinningslösa knivmordet på tvåbarnspappan Reza Karami i Oslo 2003.
Nu begär åklagare i Sundsvall honom utlämnad för att ställas inför rätta för ett lika oprovocerat knivöverfall på en kvinna i Nacksta 2001.
Begäran ska nu behandlas av Oslo Tingsrätt och eventuellt även Justitiedepartementet. Men den norske åklagaren, politiadvokat Sven Röer, tror inte att den det kommer att bli några problem.
Vi menar alla att det är rätt att han ska tillbaka till Sverige. Det var där det glappade, och det var därför han var på fri fot och kunde begå mordet i Oslo, säger Sven Röer.
Som ST tidigare avslöjat gjorde en rad misstag inom svensk vård och rättsväsende att Janne Tuominen aldrig blev efterlyst i Norge. Dessförinnan hade han släppts från rättspsykiatrisk vård i Södertälje efter en administrativ läkarmiss.
Enligt domen i Oslo försökte han även mörda en vårdare på häktet med en skarpslipad tandborste. ST:s källor berättar att vakterna på Norges hårdaste fängelse betraktar honom som en högriskfånge. De är alltid minst tre vakter när de går in i hans cell.
Han har byggt en koja under ett skrivbord i sin cell. Där tillbringar han mycket tid, och han pratar hela tiden om att döda, säger en norsk källa.
Källan menar att Norge även har ett mycket krasst motiv till att få Janne Tuominen överförd till Sverige. Vården av honom kostar uppemot 10 000 kronor om dagen, och kräver stora personalresurser.
Därför pågår nu en process för att undersöka om Janne Tuominen kan flyttas över för sluten rättspsykiatrisk vård i Sverige. Han har själv uttryckt det önskemålet och Sven Röer tror att det blir enkelt om han döms till vård för knivöverfallet i Nacksta.
Men om han frias eller döms till fängelse kan det bli svårt. Jag vet inte om lagarna om utlämning mellan våra länder täcker in en sådan situation, säger han.
Ännu en skillnad finns i detta märkliga rättsfall. Den senaste psykundersökningen i Sverige slog fast att Janne Tuominen inte riskerar att återfalla i grova brott. Norska läkare menar att han har en permanent hjärnskada som gör honom \"hyperfarlig\" för allmänheten.


Mer läsning

Annons