Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste alla boende efter Marnavägen i...

Nu måste alla boende efter Marnavägen i Njurunda betala utifrån hur mycket de använder vägen. Det beslutades vid ett möte på Opalen.
— Förmodligen blir vägavgifterna ungefär de samma som tidigare, säger den nybildade interimstyrelsens ordförande Christer Brander.

Annons
Medlemskapet i den tidigare vägföreningen var frivillig. Då betalade ungefär 150 av cirka 300 fastighetsägare en årlig avgift för att underhålla vägen.
Några tyckte att systemet var orättvist och begärde en laga förättning. Det vill säga att Lantmäteriet skulle hjälpa till med att ordna upp de juridiska förhållandena för väghållningen.
Många av fastighetsägarna kom till mötet på Opalen där bland annat Lantmäteriet redogjorde för de nya så kallade andelstalen. Det kan till exempel innebära att den som bor i fastigheten året runt får betala mer för väghållningen än den som har ett fritidshus.
Visst blev det en del diskussioner på mötet. Några tycker kanske att de inte använder fastigheten så mycket. Men ägareförhållandena förändras med tiden, säger Mats Lidén, chef för Lantmäterimyndigheten i Sundsvall.
Reglerna för väghållning är som för alla enskilda vägar. Det är de som har fastigheter efter vägen som är skyldiga att sköta underhållet. Det nya är att medlemsskapet inte längre är frivilligt. Alla fastighetsägare ingår i den samfällighetsförening som bildades på mötet.
Mötet valde en interimstyrelse med Christer Brander som ordförande. Interimstyrelsen kommer att sitta kvar tills nästa årsmöte och kommer också ge förslag till nya årsavgifter för den enskilda fastighetsägaren.
Hur stor förändringen blir är ännu inte klart. Idag betalar de med de högsta avgifterna 500 kronor per år och som lägst 50 kronor per år. De nya avgifterna för väghållningen kommer att påverkas av att flera betalar men också av hur mycket de använder vägen.
Marnavägen får bidrag för underhåll från Vägverket och Sundsvalls kommun. Det innebär att vägen måste hållas öppen för allmänheten.

Mer läsning

Annons