Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny situation – och vi blir som en sjuåring på nytt

/

Annons

På lagom avstånd från varandra stod vi, ett gäng människor på runt 20 år. På Arlanda, sneglade på varandra. Undrade diskret vilka som skulle med, vilka som inte var med oss. Och vem man skulle våga närma sig, prata med. Vissa var så klart modigare än andra och hade fem nya kompisar på lika många minuter. Själv var jag som vanligt en av de mindre modiga, en av dem som alltid avvaktar och hoppas att någon annan ska ta första steget.

Detta utspelade sig i mitten av augusti för många år sedan nu. Ett gäng för varandra okända unga personer förenades av en enda gemensam nämnare: Vi skulle till Mallorca och utbilda oss till bartendrar.

För min del var det mest ett ryck. Jag ville lämna Sverige, utveckla mitt kunnande inom restaurang- och barbranschen, testa något nytt.

Jag har varit i liknande situationer flera gånger. Nya och trevande. Nästan alltid i samband med att hösten ligger krispig i luften och solen inte riktigt värmer på samma sätt längre. Och det är nästan alltid som att bli barn på nytt.

Skolstart som sjuåring. Ensam på en ny skola på en ny ort som 16-åring. Universitetet som 24-åring, nytt universitet som 25-åring. Och alla dessa nya jobb.

Ensamt, pirrigt, skrämmande och spännande.

På behörigt avstånd står man, känner in omgivningen. Betraktar dem man ska se varje dag framöver. Tänker "vem här kommer att bli min kompis? Kommer jag hitta någon kompis? Hur ska jag lära mig alla namn?" Kramar busskortet eller den nya filofaxen eller spiralblocket och försöker svälja bort nervositeten.

Det är nu, sensommar och tidig höst, som förändringens vindar blåser.

Mängder med barn går över skolgården på sina korta ben för första gången. Omfamnar resten av livet.

Vuxna bestämmer sig för att prestera bättre på jobbet. Byta jobb. Börja studera. Byta garderob. Skaffa en ny hobby.

Nu ska semestersviterna tvättas bort.

I kölvattnet av sommaren, då vi bara har levt, ska livet förändras. Energin från en nystart ska driva oss genom höstmörkret, ta oss genom rusket så att vi landar säkert på andra sidan vintern, lagom till nästa sommar.

Så låt oss hjälpas åt.

Ett regnigt november är det ingen som ser fram emot.

I stället för att se en inåtvänd ny kollega, en kaxig ny klasskamrat eller en besserwisser på nya kursen – se sjuåringen som befinner sig där bakom. Sjuåringen som inte känner någon, som är helt ny, som vill bli accepterad och bekräftad. Som de flesta vill i nya situationer. Säg hej, le, var vänlig.

Det närmar sig höst, förändringens vindar blåser, och personen framför dig har kanske gjort ett val om en nystart.

Om vi hjälps åt och är medmänskliga, som vi lär våra barn att vara när de börjar skolan, så får vi nog energi nog att klara oss genom ännu en novembermånad.

Linette Israelsson

ST-journalist som hatälskar nya situationer.

Mer läsning

Annons