Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skogspolitik ska sätta produkten skogen i centrum

Skogen som produkt kommer att få ett ökat värde. Miljöintressena kommer att tonas ned.
Det ser ut att bli den stora nyheten när utredningen om den framtida svenska skogspolitiken presenteras om ett år.

Annons
 Skogen är vår mest ovärderliga förnyelsebara produkt. Den skapar inte bara inkomster och arbete för Sverige, utan för varje skogsprodukt som ersätter en oljebaserad produkt blir miljön vinnare, konstaterar landshövdingen i Jämtland Maggi Mikaelsson, särskild utredare av den statliga skogspolitiken.
Hon har fått förlängd tid för sin skogsutredning som ska presenteras för regeringen senast den 30 september nästa år.

Miljömål tonas ned
Den svenska modellen som bygger på att miljömålen och produktionsmålen ska vara lika mycket värda är alltså på väg att rivas upp.
 Det är inget steg tillbaka för miljömålen, utan det handlar mer om ett nytt synsätt där man tar mer hänsyn till helheten, säger Maggi Mikaelsson.
Skogsindustrin ser mycket positivt på de nya signalerna i svensk skogspolitik.
 Svensk skogsnäring har levt alldeles för länge med allt för många tagelskjortor i form av olika pålagor och byråkrati. För exempelvis varje nytt skogsområde som sätts av som naturreservat så förlorar vi ett antal arbetstillfällen och ett antal miljoner i exportinkomster, säger Kenneth Eriksson ledande i SCA-koncernen.
Maggi Mikaelsson betonar att miljörörelsen har spelat en mycket viktig roll.
 Miljörörelsens krav och engagemang har starkt bidragit till att skogsnäringen nu har en hög miljömedvetenhet. Konflikten mellan miljöintressen och skogsindustrins behov av råvara för sin produktion får vi leva med, men genom en ständig dialog på olika nivåer ska det gå att hitta fram till rimliga lösningar, tror Maggi Mikaelsson.

Värnar om skogsägarens eget ansvar
Landshövding Mikaelsson värnar om grunden i den svenska modellen för skogspolitik.
 Vi ställer höga krav på varje enskild skogsägare att han ska sköta sin skog så bra som möjligt. Det sker misstag, men jag har en känsla att allt för ofta har de små enskilda misstagen fått en allt för stor fokusering. Vi har i dag från ett antal internationella experter fått ett högt betyg för vår skogspolitik och det allmänna rådet är att vi ska väna den svenska modellen, konstaterar Maggi Mikaelsson.
Men de internationella experterna som på landshövding Mikaelssons inbjudan var samlade i Östersund på onsdagen och torsdagen gav skogsutredaren också vissa råd.

Nationellt skogsprogram
 Sverige behöver ett nationellt skogsprogram, anser generaldirektör Jan Heino för det statliga bolag som förvaltar Finlands statliga skogar.
 Den finländska modellen är intressant med ett nationellt skogsprogram och med ett nationellt partsammansatt skogsråd. Men skogsbruket i Finland har en annan struktur än Sverige och därför får vi hitta egna lösningar, menar Maggi Mikaelsson.
Mikaelsson anser att Sverige kommit en bra bit på väg via de branschsamtal som sedan en tid pågår mellan svensk skogsnäring och regeringen.

Mer läsning

Annons