Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny svensk plan för palestinskt bistånd

Ett katastrofalt läge i den palestinska ekonomin — men också en möjlig öppning i fredsprocessen.
Där är utgångspunkterna i Sveriges nya och mycket politiska biståndsplan för de ockuperade palestinska områdena.

Annons
 Vi ska mer än tidigare börja se biståndet som utrikespolitik och fattigdomsbekämpning och då måste man tydligt visa vilket politiskt sammanhang vi ska verka i, säger biståndsminister Carin Jämtin, till TT.
Årets landstrategi för Västbanken, Gaza och östra Jerusalem, med samlingsnamnet OPT (occupied palestinian territories) antogs av regeringen förra veckan. Första strategin skrevs 2000 och har till i år i princip bara förlängts årligen.
Men nu ser texten väldigt annorlunda ut. En skillnad är att Palestinska myndigheten (PA med en annan engelsk förkortning) som är den enda reellt möjliga officiella samarbetspartnern för svenskt bistånd mycket tydligt pekas ut för svåra korruptionsproblem.

Spåra bistånd
Strategin listar brister: "kanalisering av skatteintäkter till konto utanför finansministeriets kontroll; anmärkningsvärt hög andel anställda inom förvaltning och, framför allt, säkerhetstjänsterna; samt monopol utan offentlig insyn".
 Det är något PA måste ta tag i. Och vi måste arbeta på flera sätt för att motverka korruptionen. Ett är att öka samarbetet med andra biståndsgivare som EU, Världsbanken och Internationella valutafonden. Ett annat är att arbeta direkt med lokala samarbetspartner och organisationer utanför PA, säger Jämtin.
TT: Men hur vet ni att den lokala samarbetspartnern inte samtidigt är PA?
 Vi klarar det genom våra revisionsfirmor. Man kan spåra den svenska bidragskronan från kontot i Stockholm, till kontot i exempelvis Nablus, och i uppföljningar och redovisningar kan vi se vad den använts till, säger Jämtin.

Ekonomisk fall
Med starten av den andra intifadan, upproret, 2000 följde också ett otroligt ras i den palestinska ekonomin. Misären framgår för första gången i landstrategin. 20002004 har antalet palestinier som lever under fattigdomsstrecket (2,1 dollar per dag) ökat från 650 000 till 1,9 miljoner, av en totalbefolkning på cirka 3,5 miljoner.
Under samma tid har det svenska humanitära biståndet till direkt nöd ökat från två miljoner kronor till nära 100 miljoner.
I år väntas cirka 440 svenska miljoner gå till OPT.

Fredshopp
Även om israelerna talas klarspråk i den nya landstrategin.
 De palestinska ekonomiska problemen beror nästan till 100 procent på att palestinier utestängs från jobb inne i Israel och att israeliska avspärrningar gör att palestinierna inte kommer ut och kan sälja sina varor, säger Jämtin.
Landstrategin säger också gång på gång att stöd till en, efter Yasser Arafats död, kanske gryende fredsprocess är avgörande för utvecklingen. Och även det nya politiska läget är en orsak till landstrategins politisering.
 Det blir ju mera relevant när det finns en öppning för fredsprocessen, säger Jämtin.

Mer läsning

Annons