Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utredningar om mutor vid bilprovningen

Muthärvan inom Bilprovningen växer.
Förundersökningar har inletts mot flera bilprovningar i Västra Götaland.

Annons
Det bekräftar kammaråklagare Per Nichols vid Riksenheten mot korruption för TT.
 Ja, det är riktigt. Men när det gäller de förundersökningarna kan jag bara säga att det är flera stationer och att det gäller Västra Götaland, säger Per Nichols.
Han vill inte i nuläget kommentera hur många misstänkta det handlar om, vilka orter som berörs eller vilka brott man misstänks för.
På onsdagen åtalade Nichols en anställd vid en bilprovning i Västsverige för bland annat grovt mutbrott. Mannen har enligt åtalet tagit emot mutor i form av pengar och alkohol från personer som kom för att besiktiga sina bilar. Två arbetskamrater till mannen åtalades för mutbrott och två kunder för bestickning.
 Med anledning av den nu verkställda utredningen har det uppkommit misstankar om likartad brottslighet beträffande fler stationer. Och det måste vi naturligtvis utreda. Därför har jag inlett förundersökning, säger Nichols.

Andra brott bakom
TT:Det finns uppgifter om att det skulle kunna vara stulna bilar som hanterats på det här sättet?
 När det gäller den bakomliggande brottsligheten, och en del av de här fordonen som besiktigades 1999, så kan jag konstatera att jag har en lista i förundersökningen över 35 fordon som varit föremål för andra utredningar. Samtliga de fordonen har man kommit åt genom brott. Det är förskingringar, bedrägerier eller liknande, säger Nichols.
De misstänkta brotten har utretts av en annan åklagare och rättegången i Göteborgs tingsrätt har avslutats. Där väntas dom om knappt två veckor.

Egen utredning
Hos Bilprovningen var man på torsdagen förvånad över de nya uppgifterna. Företagets vd Magnus Ehrenstråhle säger sig inte ha fått någon information från åklagaren om att fler förundersökningar inletts.
 Jag har satt i gång en egen utredning för att försöka utreda hur mycket substans det är i de här påståendena, säger Magnus Ehrenstråhle till TT.
 Det är en första åtgärd. Vi kan inte låta det här passera. Vi måste få veta om det är så.
Ehrenstråhle påpekar att Bilprovningen övervakas av olika organ.
 Vi har ju en väldigt ingående kontrollapparat. Men för att ytterligare höja nivån planerar vi nu att tillsätta en grupp som kan åka ut och göra stickprov.

"Fruktansvärt"
 Jag tycker det är fruktansvärt om det är så här. Vi har byggt upp en väldigt bra verksamhet, är internationellt sett väldigt duktiga, har effektiva och duktiga medarbetare. Är det då några som förstör det här, då är det bedrövligt.
På måndag hoppas han kunna samla styrelsen till möte.

Mer läsning

Annons