Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykära ska kontrolleras i brottsregister

De som blir kära i utlänningar och vill flytta ihop med dem i Sverige ska först kontrolleras i brottsregister, föreslår en ny utredning.

Annons
Men det ska också gå snabbare för nyförälskade att få besked om de kan bosätta sig i Sverige eller inte, enligt ett förslag som utredaren Per Lilja på fredagen lämnade till migrationsminister Barbro Holmberg.
I fjol sökte 15 360 personer uppehållstillstånd i Sverige i så kallade anknytningsärenden. Åtta av tio ansökningar beviljades, men väntetiden på besked är i dag lång.

Skriftliga utredningar
De utländska medborgarna måste söka från hemlandet och enligt utredningen tar det mellan fem och 15 månader innan paren kan återförenas. Främsta skälet är att de först måste höras muntligt var för sig, för att myndigheterna ska kunna avgöra om de verkligen är kära eller inte.
 Men det finns ett stort antal fall som i stället kan avgöras skriftligt. Då kan Migrationsverket i stället lägga resurserna på de fall som verkligen måste utredas, säger Lilja.
Verket tror att omkring hälften av fallen kan avgöras på det viset, och då betydligt minska handläggningstiderna. I Liljas uppdrag ingick dock att rättssäkerheten för kvinnor och barn som på detta vis kommer till Sverige inte får försämras.
Därför föreslår han att alla som ansöker ska kontrolleras i polisens belastnings- och misstankeregister. De som begått våldsbrott, sexualbrott, kvinnofridsbrott eller brott som rör barnpornografi kan räkna med avslag.

Majoritet kvinnor
 Totalt är 60 procent av de som ansöker om att få komma hit kvinnor. Från vissa länder är kvinnorna dock i stor majoritet.
Nittiofem procent av de sökande från Thailand är kvinnor. Från Filippinerna är nio av tio kvinnor, och från Ryssland åtta av tio. Från Serbien-Montenegro och Turkiet, länder med många sökande, är majoriteten dock män.
Förslaget ska nu behandlas av regeringen.
 Det finns kontroversiella frågor i förslaget där man måste göra en avvägning mellan integritetsskydd och skyddet för kvinnor och barn. Där tycker jag att det senare väger väldigt tungt, säger Barbro Holmberg.
Förslaget gäller så kallad anknytningsinvandring, det vill säga människor som nyligen blivit tillsammans. En minst lika stor grupp invandrare får årligen uppehållstillstånd av så kallade anhörigskäl, som inte omfattas av de här förändringarna.

Mer läsning

Annons