Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök bygga på Klasudden

Nordanstigs kommun strävar på mot länsstyrelsen och regeringen om att Klasudden i Sörfjärden ska få bebyggas. Det görs i den nu tryckta översiktsplanen där det även kan noteras att det planerade naturreservatet norr om Norrfjärden inte är med, inte kommunalt önskvärt.
Kustvägen ska fullbordas.

Annons
Klasudden klassas som en utvecklingsområde som kommunen utreder byggande för. Området är bara ett över tänkbara ställen där byggande kan komma att ske i framtiden. Om allt förverkligas, blir det investeringar på miljardbelopp.
Översiktsplanen är bland det färgläckraste som kommunen presterat under åren. Man kan tycka att den i hög grad är en fantasiprodukt men planeringen görs enligt stadsarkitekten Sam Sandström, den huvudansvarige, för eventuella framtidsbehov.
Allmänheten har tiden fram till den 31 juli på sig för att tycka till om planen.
Vi redovisar de flesta ställen som enligt planen är eller kan bli utvecklings- eller fritidsområden.
¤ Hassela.
Ersk Mats ett fritidsområde med utvecklingsmöjligheter i ytterkanterna. Utvecklingsområden är i stort sett hela centrum samt områdena mot Skansfors i norr, Svejde och Österänget i öster och Älvåsenmassivet.
¤ Bergsjö. Hela centrum ett utvecklingsområde. Speciella visioner för utveckling med Bergsjö sjöstad vid Bergebron, väster Kyrkbyberget, väster Kullberget, Bålle samt två områden i Trösten, väster om Kyrksjön. Ett av områden i Trösten planeras för industriell verksamhet.
¤ Gnarp. Hela centrum ett utvecklingsområde med speciella byggplaner för Vallenbacken och Skestabacken.
¤ Jättendal. Visioner med byggområden Dvästaberget, Häggviken och Häggviksberget.
¤ Harmånger. Ronneberg kan byggas ut mot norr och väster.
¤ Ilsbo. Sörby, Östanå, Västtjär och Vattlång är framtida utvecklingsområden enligt planen.
¤ Årskogen. Armsjönära marker vid Sundbron, Skarhålssjön och Sunduden har skissats. Bara tre mil från Sundsvalls centrum.


Nära havet
Stora visioner finns för havsområdena. Kustvägen mellan Galtström och Strömsbruk fullbordas med en sträckning mellan Mellanfjärden och Stocka.
¤ Ragvaldsnäs. Vision om byggande från Jan Aronsviken i norr till Storstensviken i söder.
¤ Moningssand. Ska växa västerut.
¤ Norrfjärden. Här struntar kommunen i att ett naturreservat planeras norr om Norrfjärden. Det har blivit ett utvecklingsområde likt marken mot Haddäng och Vattingen.
¤ Sörfjärden. Klasudden, Stenudden, Baståkern, Gammelhamnsbacken samt Varpsands södra del och Lillskärsmalen kan bebyggas. Stenudden är den söderliggande Holmenmarken norr om Klasviken.
¤ Hårte: Bredstrandsområdet bedöms lämpligt att utveckla.
¤ Mellanfjärden. Sundsbovallen, Lindstahusviken och Grönviken tillväxtområden.
¤ Lönnångersfjärden. Fler tomter i söder.
¤ Stocka. Stocka sågverk kan bli bebyggt likt norr Morängsviken och Långlandet.
¤ Strömsbruk. Fritidsområde norr om idrottsplatsen, byggande mellan Strömsbruk och Sågtäkten. Skutbrygganområdet kan få kommunalt vatten och avlopp och därmed expandera.

Arkivbild:

Nordanstigs kommun ger inte upp. Planerarna vill ha Klasudden bebyggd.

Mer läsning

Annons