Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olympiska gudinnor res er brinnande fana

Annons

Min tv-skärm präglas av våra olympiader, av deras otroliga styrkor och skarpa teknik. TV:n går på högvarv och kommentatorernas ljud ekar i min lägenhet och spänningen genom kroppen. Jag ser deltagarnas brinnande målmedvetna ögon innan startskotten går av och fascineras av hur människans magiska hjärna är uppbyggd och hur vi triggas av att gå genom eld och vatten för att nå ett mål. Ju klarare målet är ju vassare presterar vi.

Som en kvinna med mina egna uppsatta mål måste jag erkänna att jag fastnar än lite mer vid tv-skärmen när jag ser en kvinnlig deltagare så stark, så vacker och så extremt duktig.

Vid antikens olympiska spel var kvinnor portförbjuda och kunde i bästa fall som ogift få delta som åskådare vid spelen. Det sägs att många klädde ut sig som män för att få se en lite liten glimt av spelen. Idag ser vi en helt annan bild, en så mycket fagrare sådan. Vi har redan en svensk kvinnlig världsmästare som gör oss alla stolta men tänk att det fortfarande finns liknande förbud i vissa delar av världen.

Visst rynkar vi på pannan och undrar hur det kan vara så, eller hur det en gång i tiden kunde vara förbjudet att delta som kvinna vid olympiska spelen. Det enda vi kan göra är att sträva mot att inte behöva rynka pannan i framtiden utan istället sträva mot att få se oss över axeln på vår historia och beundras av en bild på en konstant utveckling gällande jämställdhet.

Likt gudinnorna i dagens olympiska spel vill jag att varje kvinna ska vara en gudinna i sitt egna liv. Oavsett om du är undersköterska, VD, butiksbiträde, mammaledig eller letar efter nästa utmaning i livet ska du bära dina styrkor med stolthet. Låt de grekiska trummorna slå i takt med dina skarpa steg mot ditt mål, ingen kan någonsin säga att du inte är värd att uppnå de.

Spelen må ha grundats av en man och må ha hållits i guden Zeus ära men vi är alla placerade på den här jorden för att vi förtjänar det liv vi vill leva. Låt ditt liv vara din olympiska arena och sikta in dig på guldmedaljen.

Let the games begin.

Sanaz Tarlani

ST-krönikör och jurist med Sundsvalls­rötter. Lever efter tron att vågar man inte satsa på grund av rädslan att förlora kan man heller inte vinna.

Mejl: info@sanazjuristfirma.se

Tidigare krönikor:

Vårdnadstvister – ditt eller mitt barn

Lyckans mentala palats byggs upp av din omgivning

Ett sprittande uppvaknande mitt i nedräkningen av livet

Snälla, visa mig en ledare som enar folket och kan visa oss vägen

Mer läsning

Annons