Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstritt förslag om tjänster kan "kidnappa" EU-toppmöte

EU-toppmötet om jobb och tillväxt riskerar att bli fånge i motsättningarna kring förslaget om friare handel med tjänster i Europa.
Tyskland och Frankrike varvar upp kritiken, med visst svenskt stöd. EU-kommissionen manar till besinning.

Annons
 Skräck säljer bättre än hopp, jag vet det. Men vi måste sansa oss lite, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Durão Barroso på en presskonferens några timmar innan tisdagens och onsdagens toppmöte inleddes.
Statsminister Göran Persson sade vid ankomsten till Bryssel att han är beredd att stämma in när den franske presidenten Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder luftar kritik mot förslaget. Frankrike vill helst se att tjänstedirektivet, som lades fram av den förra EU-kommissionen, slängs i papperskorgen.

Måste arbetas om
Enligt Persson är det nödvändigt att omarbeta förslaget som Bolkestein (den ansvarige kommissionären) lade fram. Persson anser förslaget för dåligt förankrat.
Huvudnumret på toppmötet ska annars vara EU-kommissionens förslag till halvlek två, 20052010, av EU:s ekonomiska reformprogram för jobb och tillväxt, den så kallade Lissabonstrategin.
EU-ledarna har sällskap av sina utrikes- och finansministrar. Redan på tisdagskvällen bekräftade EU-ledarna finansministrarnas uppgörelse från i söndags om ändringar i unionens pakt för budgetdisciplin, stabilitets- och tillväxtpakten.
EU-länderna är överens om det mesta i reformprogrammet, men inte om förslaget att öppna för friare tjänstehandel inom EU. Kommissionen, och de flesta av medlemsländerna, hävdar att det kan gett nytt liv åt den knackiga tillväxten, och jobb, genom ökad konkurrens.
 Vi får ingen riktig inre marknad i EU utan att öppna upp handeln med tjänster, sade EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, på presskonferensen med Barroso.

Ingen dumpning
Han tillade att det inte kommer att ske på ett sätt som tillåter "social dumpning". Kritikerna har hävdat att förslaget möjliggör att exempelvis polska företag kan etablera sig i det gamla EU och konkurrera ut tjänsteföretag där med lägre löner och sämre villkor.
I Frankrike har tjänstedirektivet blivit ett slagnummer för nej-sidan inför folkomröstningen om förslaget till ny konstitution för EU den 29 maj.
Och i lördags drog en stor facklig demonstration, med tiotusentals demonstranter från hela unionen, genom Bryssel för att kräva nej till tjänstehandelsförslaget.

Ojust beskrivning
 Det finns ingen möjlighet för tjänstedirektivet att kringgå arbetsmarknadslagarna i det land där tjänsterna ska utföras, hävdade Barroso och försökte återigen framhålla att hans kommission har tagit initiativ till att se över de delar som skapar oro.
De åtta nya medlemsländerna i Öst- och Centraleuropa är mycket kritiska till de franska och tyska kraven och känner sig återigen utmålade som ojusta spelare som vill ta jobben från löntagarna i de "rika", gamla medlemsländerna.
Den slovakiske premiärministern Miklos Dzurinda ser kritiken som förtäckt protektionism.

Mer läsning

Annons