Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning på Nordanstigs ekonomi

Nordanstigs kommun beräknar i år att göra ett positivt resultat på 7,7 miljoner. Enligt budgetförslaget ska nästa års överskott bli 13 miljoner.

Annons
Nordanstigs kommuns borgerliga styre har fått ordning på ekonomin. Tidigare års galopperande ras inom sociala sektorn har defenitivt stoppats och genom det finns det även utrymme till en ökning av anslaget till kultur.
Under många år såg tjänstemännen och politikerna enbart möjliga besparingar inom frivilliga verksamheter som kulturen, föreningsstödet, vuxenutbildningen och musikskolan. Det fanns förslag om att lägga ner alla bibliotek utom det i Bergsjö samt musikskolan. Det ideella föreningslivets blygsamma stöd skulle dras in ännu mera. Och så vidare utan att besparingarna gav just något.
Efter en konsultutredning hittades så besparingsmöjligheter på mångmiljoner inom den tidigare fredade sociala sektorn och den bugdet som nu presenteras för 2006 innehåller inga drastiska besparingsförslag på frivilliga verksamheter. Inget konkret finns heller om någon skolnedläggning.
Vi är på rätt väg för att återställa en sund, hållbar ekonomi, uppger kommunalrådet Stig Eng (c). Det kommer dock att krävas en del svåra, politiska beslut.
I fjolårets budget kritiserade bland annat (s) organisationen Nordanstigs Utveckling men kontot för näringsliv/turism höjs från årets 2,6 miljoner till 2,8.


Mer till kulturen

Anslaget för bibliotek höjs med cirka 150 000 till 1,8 miljoner. Kulturverksamheten får 90 000 mer och musikskolan 45 000 extra. Vuxenutbildningens anslag blir oförändrat.
Föreningsstödet blir också kvar på samma nivå, 1,8 miljoner.
Genom att i kultur- och fritidssidan får en blygsam men dock höjning av anslaget kan kommunen kanske lämna landets bottenplacering inom dessa områden.

Arkiv

Stig Eng tycker att ekonomin är på väg att bli sund.

Mer läsning

Annons