Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson varnar för Feministiskt initiativ

Även statsminister Göran Persson varnar nu för Feministiskt initiativ (Fi).
—  Det kan resultera i en borgerlig regering, säger han till TT.

Annons
 Det finns en risk att det drabbar vänsterpartiet och miljöpartiet väldigt hårt, men kanske också oss. Och det i sin tur kan resultera i att vi får en borgerlig regering, därför att det kan försvaga vänstersidan i svensk politik, så det är inte utan komplikationer, sade Göran Persson efter ett möte med Ungerns premiärminister Ferenc Gyurcsány i Stockholm på tisdagen.

"Paradox"
Redan i måndags varnade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog för att ett feministiskt parti kan vinna röster på "bekostnad av" vänsterpartiet och miljöpartiet.
Frågan är om det inte ändå är väljarna som äger sina röster snarare än partierna.
 Jo, men jag tror faktiskt att ingen som tror på ett äkta feministiskt program drömmer om att få en högerregering. Däri ligger den paradox som mycket väl kan bli verklighet, sade Göran Persson.
Han törs inte spekulera i vilka chanser Fi kan ha att komma in i riksdagen. Men dess blotta existens innebär att regeringen måste försöka bli bättre på kvinnofrågor.
 Det kan var så att vi behöver skärpa till oss, det utesluter jag verkligen inte, och vi ska naturligtvis analysera det noggrant. Det är väl det enda rimliga svar man har på ett sådant här initiativ, det är att skärpa sig, sade Göran Persson.

"Får problem"
Däremot tror han att Fi skulle få problem om de kommer in i riksdagen utan att ta ställning i höger-vänsterfrågor.
 De får väldiga problem så småningom, för de kommer att hamna i sådana frågeställningar, hur ska de se på skattepolitiken, socialpolitiken, näringspolitiken, allt sådan som är viktiga frågor också för kvinnor, det täcker ju allas vårt dagliga liv. Man kan inte bara begränsa sig till en feministiskt perspektiv, det är som LO säger, det är både klass och kön, sade Göran Persson.

Mer läsning

Annons