Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poker — ett beskattat lotteri

Poker — är det ett skicklighetsspel eller rena lotteriet?
Svaret på frågan avgör hur en ärlig pokerspelare ska deklarera sin eventuella spelvinst. I potten ligger 30 procent i skatt och möjligheten att göra avdrag.

Annons
 Poker är ett hasardspel enligt Lotteriinspektionens bedömning och därmed ett lotteri, säger Björn Sjökvist på Skatteverkets rättsavdelning till TT.
 Det är naturligtvis rent nys. Poker kräver samma skicklighet som till exempel bridge, som statsmakten har bestämt är ett skicklighetsspel, säger författaren och pokerexperten Dan Glimne.
Att betrakta poker som ett lotteri betyder att 30 procent av eventuella vinster ska betalas i kapitalskatt.

I eller utanför EU
Klart som korvspad kan tyckas, men så enkelt är det inte. Allt hänger på var pokerspelet är arrangerat. I Sverige är pokerspel olagligt över huvud taget, så det handlar om utländska spel. Avgörande är om turneringen eller spelsajten ordnas i eller utanför EU. Inom EU säger EU-lagstiftningen att lotterivinster är skattebefriade, utanför EU är det 30 procent som gäller.
När svensken Martin de Knifj i april förra året sopade hem 21 miljoner kronor under en pokerturnering i Las Vegas borde sju miljoner ha gått till Skatteverket. Samma tävling arrangerad i till exempel Bryssel hade gjort vinsten skattefri.

Bridge en annan sak
Pokerentusiasterna gillar inte att spelet betraktas som ett turspel, jämställt med att kasta tärning och jämför i stället med bridge. Det är ett skicklighetsspel anser Lotteriinspektionen. Vinst i en bridgeturnering är därmed att betrakta som en inkomst och öppnar möjligheterna för att dra av för omkostnader, resor och hotell. Möjligen också för förluster i andra tävlingar.
 I poker är det bruttovinsten som beskattas, inga avdrag medges, säger Björn Sjökvist.
Vän av ordning kan undra om skattefrågor för pokerspel någonsin kan vara något att bråka om.
Jo då, poker är den spelform som ökar snabbast. När internetspelsajten Expekt nyligen startade SM-kvaltävlingar räknar man med minst 50 000 spelare runt de internetbaserade spelborden. I potten ligger vinstpengar på 7 miljoner kronor till segraren och möjligheten att gå vidare och vinna ytterligare cirka 35 miljoner i Poker-VM.

Skatteinkomst
Men någon omprövning av lagstiftningen som förbjuder poker i Sverige är inte aktuell. Inte heller att ändra bedömningen att poker handlar om tur.
 Regeringen gör som vanligt och går med röven först in i framtiden, säger Dan Glimne och fortsätter:
 Storbritannien går en annan väg som öppnar för spel och lockar till sig spelbolag. Omgärdar det med regler och inkasserar skatt på spelandet, skatt på företagens vinster och skapar sysselsättning. Det skulle man kunna göra här också, men det tar några år.
Nu är det knappast någon rusning med inkomstuppgifter. De stora turneringsmästarna får sina vinster offentliggjorda, resten tiger still.
 Nej frivilligheten att betala skatt på pokervinster är knappast bedövande, säger Björn Sjökvist.

Mer läsning

Annons