Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser från hela landet samlas för högre löner och bättre arbetsförhållanden

/
  • Sara Sjöstedt och Johan Dyrander tillsammans med sina kolleger på väg till tåget.

På järnvägsstationen i Sundsvall klev tio poliser på tåget för att delta i manifestationen i Stockholm på torsdagskvällen.
Kriminalteknikern Sara Sjöstedt var en av dem.

Annons

– För mig personligen är det viktigast att få uppskattning för det jag gör och sedan får lön för det, säger Sara Sjöstedt.

Läs också: Nio av tio poliser funderar på att sluta i region nord – ilskan stor efter omorganisationen

Johan Dyrander som är vice ordförande i länets Polisförbund konstaterar att tillståndet för demonstrationen hör till de ovanligare.

– De har verkligen försökt begränsa vår rätt, nu läste jag att det bara ska få vara 500 deltagare. Sedan får vi inte ha någon plattform eller megafoner. Det blir en tyst demonstration.

Läs också: Polisledningen anmälde polismanifestationen i Sundsvall

Men poliserna som åkte från Sundsvall var civilklädda så om det blev för många demonstranter kunde de tänka sig att utgöra publik också.

– Det är Stockholmspolisen som är arrangörer så vi får inrätta oss i deras planer.

Förutom de tio som tog tåget var det minst lika många från länet som tog sig till Stockholm på egen hand.

Johan Dyrander önskar att fler funderar på hur det har gått när människor bara följt en ledare och inte tagit eget ansvar när något blivit fel. Det finns gott om exempel i historien.

– Du måste skrika om något går käpprätt fel.

Peter Vennerbring är Polisförbundets representant från Västernorrland vid löneförhandlingarna och han ser flera aspekter på dagens låga löner än det missnöje som råder bland kollegerna i dag.

– Högre löner har också med rättssäkerheten att göra. Vilka man vill ska bli poliser. Det finns en risk att polisyrket får ännu lägre status om inte lönerna blir bättre.

Läget är tufft, kraven och förväntningarna från kollegerna är höga.

Alla tio bär Nu räcker det!-knappar som lyser klart röda när de stiger på tåget. Alla är laddade för en manifestation – under största möjliga tystnad.

Läs mer om ST:s polisgranskning här.

Mer läsning