Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porrkungen Milton förlorade skattemål

Ägaren till porrimperiet Private Media Group, Berth Milton, förlorade skattemålet i kammarrätten.
Det kan kosta honom 650 miljoner kronor.

Annons
Efter en skatterevision i Berth Miltons bolag upptaxerade skattemyndigheten i Stockholm 2001 honom med närmare 1,35 miljarder kronor för inkomståren 1996-2000.
Milton bestred upptaxeringen med hänvisning till att han inte haft väsentlig anknytning till Sverige utan till Spanien och överklagade skattemyndighetens beslut till länsrätten.

Fick delvis rätt
I en dom 2003 gav domstolen Milton bara delvis rätt, vilket ledde till att båda parter överklagade till kammarrätten.
Domstolen har i den nu aktuella domen inte tagit ställning till själva upptaxeringarna, utan om Milton enligt interna svenska regler ska anses haft väsentlig anknytning till Sverige och, ifall dubbelbeskattningsavtalet med Spanien ska gälla, om hans skatterättsliga hemvist varit i Sverige.
Kammarrätten konstaterar i sin dom att han haft väsentlig anknytning till Sverige och att hans skatterättsliga hemvist varit här. Rätten var inte enig i beslutet.
Kammarrätten konstaterar att Milton även efter sin utflyttning till Spanien 1989 haft ett betydande ekonomiskt engagemang i Sverige och därför ska anses "oinskränkt skattskyldig här".

Ska betala i Sverige
Det innebär att även en tillämpning av dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien innebär att Milton har sin skatterättsliga hemvist i Sverige.
Berth Milton har överklagat alla eftertaxeringar under åren 19962000 som skattemyndigheten gjort. Den prövningen ligger för närvarande i länsrätten i Stockholm. Oavsett vilket slutbeloppet blir innebär kammarrättens dom att skatten ska betalas i Sverige.

Mer läsning

Annons