Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potentiell våldtäktsman

/
  • Så länge som jag alltid är ett potentiellt våldtäktsoffer, är du en potentiell våldtäktsman. 

Annons

Jag har skrivit många texter, om många ämnen som jag velat belysa. Men det finns ett ämne som liksom legat inuti och bränt ett tag nu. Någonstans i mellangärdet ligger ämnet om våldtäkt. Ordet våldtäkt eller våldtagen besitter en enorm laddning och ett allvar som får en att haja till. 

Jag har läst otaliga nyhetsartiklar, krönikor, debattinlägg, faktatexter och böcker om våldtäkt och om rädslan man växer upp med som tjej och kvinna. Den rädslan som samhället planterar hos flickor, som förmodligen växer hela livet ut. Texter där känslorna är som ett extra hudlager på en. Texter där fakta och bevis vittnar om ett iskallt samhälle där kvinnan alltid är ett potentiellt offer för att bli tagen med våld. 

Men jag vill vända på det. Jag vill ställa en fråga till Sveriges alla män, har du någon gång känt dig som en misstänkt våldtäktsman? 

Låt mig måla ett stereotypiskt scenario för dig: Det är sent, kanske mörkt ute och du är i godan ro på väg någonstans. Du hamnar bakom en tjej som också är på väg någonstans. Allt du vill är att passera henne, gå om henne, och vidare, för att visa att hon inte behöver vara rädd för dig. För du vet, att hon är rädd. Så varför? 

Låt oss lämna den frågan öppen, obesvarad, pulserande växande som den samhällsfinne det är. 

Och visst är det diskriminerande att jag bara ställer frågan till den manliga delen av befolkningen, förvisso ja, men jag vet redan svaret hos den kvinnliga delen. De/vi har aldrig känt sig/oss som förövare när de/vi gått bakom någon, på väg någonstans. För sanningen är, att det inte är kvinnor som våldtar. Det är ett faktum, hur vi än vrider och vänder på det. Det går inte att komma ifrån att cirka 98 procent av förövarna av sexualbrott är män. De/ni är överrepresenterade när det kommer till alla typer av våldsbrott. Det är fakta. Ändå är kampen kvinnlig. Ändå lever samhället och i synnerhet de svenska rättsväsendet i en filtrerande förnekelse där våldtäkt inte är ett brott värt att straffas för. Ändå påstår man att vi lever i jämställdhet. 

Och man (läs: män) blir aldrig så provocerade som när man (läs: jag) menar att alla män är potentiella våldtäktsmän, men så länge som jag alltid är ett potentiellt våldtäktsoffer, är du en potentiell våldtäktsman. 

Deniz Fryksell

Mer läsning

Annons