Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättspsyk ska öka personalstyrkan

Vårdminister Ylva Johansson vill lagstifta för ökad säkerhet inom rättspsykiatrin.
Samtidigt kommer rättsspsykiatrin i Sundsvall med omedelbar verkan att öka personalstyrkan, enligt verksamhetschefen Erik Söderberg.

Annons
Under det senaste året har flera allvarliga incidenter och brott begåtts innanför väggarna på Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Miljailovics brutala överfall ägde rum på klinikens högst säkerhetsklassade avdelning.
 Jag är bestört över det som inträffat. Vi kommer som första åtgärd att omedelbart öka personalstyrkan för att förbättra säkerheten. Vi ser även över alla rutiner för att öka säkerheten, säger Söderberg.
Lagen förhindrar att patienterna rutinmässigt låses in på nätterna. Patienter får enligt Söderberg endast låsas in om det finns särskilda skäl, som exempelvis att patienten bedöms vara farlig för sin omgivning.

Lagändring på gång
Men det kan bli ändring på det. Säkerheten på rättspsykiatriska kliniker är en fråga som regeringen ser över.
 Jag är inte nöjd med förhållandet. Därför planerar jag en lagskärpning, att införa säkerhetskrav när det gäller rättspsykiatrin och den psykiatriska tvångsvården, säger vårdminister Ylva Johansson till TT.
Enligt Johansson innebär bristen på lagreglering av säkerhetskraven att det heller inte går att ha tillsyn av säkerheten.
Propositionen om ökad säkerhet kommer enligt vårdministern i januari nästa år.
Den livstidsdömde Mijailo Mijailovic flyttades i början av september från Kumlafängelset till kliniken i Sundsvall på grund av att hans psykiska hälsa inte var bra.

Mer läsning

Annons