Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn bakom försämringar av svenskt badvatten i EU-mätning

Samtidigt med bikiniannonserna dyker den upp: EU:s årliga rapport om badvattnet i Europa.
I årets utgåva, som gäller läget förra sommaren, får nio svenska kust- och insjöbad underkänt.

Annons
Totalt finns närmare 20 000 badplatser i de 25 medlemsländerna listade i årets rapport.
De svenska badplatser som finns med är 794, där 382 är havs/kustbad och resten sjöbad.
Vid de flesta har vattenkvaliteten testats i många år vid det här laget.
Över 98 procent av de svenska baden klarar de grundvärden som satts upp för fem typer av föroreningar enligt EU:s badvattendirektiv från 1976. Det som undersöks är förekomst av två typer kolibakterier, ytaktiva ämnen, fenoler och mineraloljor. 76 procent klarar både de kraven och de högre riktvärdena.

Nio bad underkända
Prov ska som regel tas minst tre gånger mellan den 15 juni och den 15 augusti, på badplatser som samlar mer än 75100 badgäster en bra dag. Det är kommunerna som gör bedömningen över vilka bad som tas med.
Nio bad, sex kustbad och tre insjöbad, klarar inte kravet och får en röd triangel framför namnet.
 De flesta av de nio har haft ett otjänligt prov, säger Anna Lindholm, biolog på Smittskyddsinstitutet, som samlar in kommunernas uppgifter.
Hon vill inte beteckna det som farligt att bada på ett rödmärkt ställe, men det kan vara bra att vara uppmärksam på sådant som kan påverka vattnet, som väder.
En sak som rapportens provtagning inte säger något om är algblomning.
Enligt rapporten verkar kvaliteten ha försämrats något sedan 2003, vad gäller andel bad som både uppfyller grundkraven och de högre riktvärdena. En förklaring kan vara kraftigt regn, särskilt i södra Sverige, under badsäsongen. Då följer bakterier med regnet från åkrarna ut i vattnet.

Otillräcklig provtagning
En allmän trend finns också, misstänker kommissionen, att inte testa kvaliteten i tillräcklig omfattning. Kommissionen drog år 2000 Sverige inför EU:s domstol för att Sverige inte hade följt badvattendirektivets regler, det gällde just otillräcklig provtagning. Domstolen höll med kommissionen.
Kommissionen klagar över att en del medlemsländer tar bort badplatser från listorna som fått dåliga värden, i stället för att göra något åt det som förorenar. Sverige har inte plockat bort någon.
Ett förslag att göra om direktivet är för närvarande på väg genom EU:s beslutsmaskineri och kan bli klart under året. Det ska riktas in mer på skötsel av vatten än mängder av prover direktivet har ofta skyllts för att vara onödigt och byråkratiskt.

Mer läsning

Annons