Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn och blåst spelar ingen roll när Thor Modéen erbjuder Härliga tider – jo, jag menar det!

/

Annons

Njuter ni av solen nu?

Skönt för er. Grattis! Och glöm att jag på något sätt skulle vara bitter. Jag, som fick "typiskt svenskt sommarväder" under drygt tre av mina fyra semesterveckor på den svenska västkusten, där jag väl sällan eller aldrig varit med om att det blåst så envist och kyligt. Länge ...

Nä, så länge Ullared finns, och Kallbadhuset och Påskbergsvallen och Fästningen med muséet och Strandpromenaden, håller Varberg ändå ställningarna som en sommarmetropol värd namnet.

Ullared, ja, Egentligen är det inte min favoritplats på jorden (även om jag vill minnas att jag där lyckades göra ett av fåtalet mål under den aktiva fotbollskarriären).

Men det minst sagt stora varuhuset har ju alltid något. Och för mig fanns det vid årets besök precis det jag letade efter.

En samlingsbox med cd-filmer från pilsnerfilmernas gyllene decennium, 1930-talet.

Just det. Thor Modéen, Emil Fjellström, John Botvid, Erik "Bullen" Berglund, "Sickan" Carlsson, Annalisa Ericson, Julia Ceasar och allt vad de gamla filmhjältarna heter. I filmer som Kungliga Johansson, Smålänningar och Fattiga Riddare.

I Pilsnerboxen 2.

Klassikern Pensionat Paradiset?

Jo, den finns bevarad i en gammal hemmainspelad VHS, men också i den första Pilsnerboxen, inhandlad på samma ställde förra året (eller var det redan 2014). Liksom Den stora hembiträdesboxen och en samlingsbox med fyra filmer med Edvard Persson i huvudrollen och en del annat i genren gamla matiné och regnfilmsrullar.

Så längtan och abstinensen efter nya kära återseenden var stor, när strandvädret vägrade infinna sig och juni efter midsommar närmade sig juli.

Men snabbt avklarat och så är det ju, att det går att så mycket lättare att stå ut man stygg- och varannandagsväder om man kan gona ner sig en sliten sommarsoffa och kliva in i en värld som är så olik den som är vardag för de flesta av oss på 2000-talet.

Svart, vitt, ädelt, bonnigt, skratt och gråt. Hårt slit i kombination med förmågan att koppla av. Fantasier och traditioner från mormors och gammelmorfars tid. Och där det goda, det som människans inre kompass aldrig har svårt att hitta och parkera på, alltid segrar.

Härliga tider, strålande tider. Jo, jag menar det! som de snabba replikernas mästare, den nästan ständigt cigarrökande och på samma gång fryntlige och koleriske Thor Modéen utrbrast i ett par av filmerna.

För mig är Thor Modéen oslagbar i sina roller, på samma sätt som Groucho Marx står i en klass för sig i de amerikanska 1930- och 40-talsfilmerna.

50-talet hade förstås sin humor, men inte på samma sätt. Det var Lilla Fridolf och annat, som man kan dra på munnen åt – och 1960-talet, med Åsa-Nisse-eran, ska vi inte tala om. Inte ens Sjökvistens trånande blickar och erbjudande av Bröllopskonfekt till Fröken Britta kan få mig att smälta på allvar.

Jag saknar helt enkelt Thor Modéens högljudda uppmaningar, typ:

– Skratta inte!

Tidigare krönikor:

Konsten att ge, ta emot – och hålla liv i minnen

EM över – vad ska vi då samlas kring?

Tänk om ljuset och värmen kunde gå hand i hand

När kommer nästa våg av pojkar med namn som Roland?

Mer läsning

Annons