Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt: Persson gynnar rika och slår mot fattiga

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anklagar statsminister Göran Persson för att gynna de rika och klämma åt människor med låga inkomster.
—  Det är en konsekvent politik som sänker skatten för rika och höjer dem för folk som tjänar litet, sade han när moderaternas kommunala rikskonferens avslutades i Örebro på lördagen.

Annons
Regeringen har sänkt förmögenhetsskatten och tagit bort arvs- och gåvoskatten, samtidigt som Göran Persson pratar om behovet av att höja kommunalskatterna och även momsen. Båda de skatterna slår hårdast mot människor med låga inkomster, hävdar Fredrik Reinfeldt. Även den gröna skatteväxlingen slår hårdast mot människor med vanliga inkomster, anser han.
Samtidigt har finansminister Pär Nuder gett besked om att regeringen vill diskutera en skattereform efter nästa val.
 Men detta vill väljarna ha besked om före valet. Vi vill veta hur mycket och om alla de här skatterna ska höjas samtidigt. Tänker sig Persson den ena framför den andra? säger Fredrik Reinfeldt.

Kritiserade byten av statsråd
 Vi kommer att gå till val på att säga, att det är lägre skatt för dem som behöver det allra mest som är det viktiga, för att det ska löna sig att arbeta och för att man ska få makt över det egna livet.
I sitt tal kritiserade Fredrik Reinfeldt också Göran Perssons många byten av statsråd under sitt regeringsinnehav. Reinfeldt antyder att det varit ett sätt att dölja att det händer för litet i politiken.
 Vi har noterat att om man använt 46 olika statsråd på 91 olika positioner så kan man konstatera att det är många. Man får inte vara så länge på sin post och vi möter ständigt nya statsråd som kommer till nya uppgifter och som säger att det är så mycket som behöver göras.
 Det ska ställas mot att så litet blivit gjort. Vad kan folk måla upp av vad Göran Persson gjort under sina tio år som statsminister?

Stängt för medierna
Årets kommunkonferens har skiljt sig en hel del från tidigare konferenser. De flesta seminarier har varit stängda för medierna. Syftet sägs ha varit att förankra den omorientering av partiets politik som skett sedan Reinfeldt blev partiledare.
Fredrik Reinfeldt försvarade den nya framtoningen i sitt tal.
 Det handlar om att vinna och behålla väljarnas förtroende. Det gör vi genom att vara idéburna men vi blandar idéerna med pragmatism i tekniken. Tidigare har det ibland varit så att tekniken har fått gå före idéerna, sade han.

Tyst opposition
En uttalad opposition mot partiets nya linje var svår att märka bland de 1 100 kommunpolitikerna. Om det uttalades var det anonymt eller som en lokalpolitiker, som tyckte att partiet gått för mycket åt mitten, uttryckte det:
"Men det får jag egentligen inte säga".
I centrum för konferensen har stått partiet nya skolpolitik. Innehållet är egentligen inte så nytt men fokus har förskjutits från friskolorna till de kommunala skolorna. Också det är en orientering mot socialdemokratiska väljare och samtidigt ett försök att konkurrera med folkpartiet, som hittills varit det borgerliga parti med den tydligaste profileringen på skolområdet.

Mer läsning

Annons