Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renar massdödade i fall utför fjällsida

En stor renflock har dödats när den störtat 700 meter utför en brant fjällsida från klippan Kaskaivo, väster om Kvikkjokk i Norrbotten.
—  Tillsammans med länsstyrelsens naturbevakare har vi räknat till 140 döda renar, säger Nils Petter Pavval, ordförande i Tuorpons sameby.

Annons
Han ser ingen annan anledning till katastrofen än att renarna blivit skrämda och jagade utför stupet in i döden och han tror att det är lodjur som har gjort det. Renkropparna är illa sargade av fallet, skriver Norrländska Socialdemokraten.
Värdet på de döda renarna är över 300 000 kronor. De flesta tillhör renägare i Tuorpons sameby, men även andra samebyar har drabbats.
 Vi ska kontrollera märkningen i renarnas öron, därefter vet vi mer precist vilka olika renägare de tillhör, säger han till TT.
Renägarna, som får kännas vid en stor ekonomisk förlust, söker särskild ersättning för massdöd från Sametinget.
 Jag vet inte den exakta summan, men jag tror att ersättningen är 2 500 kronor per ren, säger Nils Petter Pavval.
 Visst har liknande hänt förr. Men aldrig tidigare har jag varit med om det i så stor skala.
Ett större antal renar har under delar av vintern uppehållit sig på 1 200 meters höjd på fjället för att söka mat. Detta är vanligt vid den här årstiden. Renarna söker sig till ställen där snön blåst bort och där de kan komma åt bete, berättar Norrbottens-Kuriren.

Mer läsning

Annons