Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer kritiserar laboratorium

Chefen har inte tagit semester på flera år. Och enheten laboratoriemedicin har 35 fler anställda än planerat, för att gardera sig mot pensionsavgångar från 2010. Detta gör landstingets revisorer mycket upprörda i en rapport.

Annons
Laboratoriemedicin inom landstinget Västernorrland är en gemensam verksamhet för hela länet.
200 anställda finns på sex platser: Sjukhusen i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik samt vårdcentralerna i Fränsta och Ånge.
Verksamheten leds från Sundsvalls sjukhus och är knuten till förvaltningen Härnösand-Medelpad. Därför faller den mesta kritiken på sjukhusdirektör Rolf Forsström.
Det gäller i synnerhet arbetsbördan för länslaboratoriechefen Ulf Jansson, sedan många år den som tjänar i särklass mest i landstinget. En förklaring till den höga lönen är att han aldrig tar semester.
\"Vi revisorer konstaterar att nuvarande organisation är extremt sårbar samtidigt som landstinget i detta fall synes bryta mot semesterlagens bestämmelser. Vi noterar att denna situation är väl känd inom sjukvårdsförvaltningens ledning\", skriver revisorerna.

Mycket kritiska
Revisorerna är mycket kritiska till att inga åtgärder har vidtagits.
Rolf Forsström får också klä skott för överanställningarna på laboratoriemedicin. 35 tjänster finns i Sundsvall utanför budget med motiveringen att klara verksamheten längre fram på grund av stora pensionsavgångar. Överanställningarna har enligt granskningen skett i samråd med förvaltningsledningen.
\"Vi är ytterst kritiska till nuvarande överanställningar\" skriver revisorerna.
Enligt rapporten är det bara 15 biomedicinska analytiker som går i ålderspension under åren 2005-2009. De stora avgångarna, 59 stycken, kommer inte förrän 2010-2015.
\"Det kan inte vara rimligt att laboratoriemedicin, som en medicinsk specialitet bland många, tillåts ha en särställning ifråga om resurstilldelning med hänvisning till pensionsavgångar som sker först om flera år\", är slutsatsen.
Laboratoriemedicin omorganiserades senast 2002 vilket skulle spara 3,7 miljoner kronor. Revisorerna kan inte se om det verkligen lyckades. Däremot konstaterar de att enheten har redovisat underskott två år i rad med 2,3 miljoner respektive 8,3 miljoner.
Revisorerna vill ha svar på kritiken från landstingsstyrelsen senast i september.

Mer läsning

Annons