Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politiker attackerar kärnkraftsavveckling

Sextioen tunga socialdemokrater i landets kommuner går till attack mot partiets kärnkraftspolitik och anpassning till miljöpartiet.

Annons
De 61 anser att det är uppenbart att det socialdemokratiska rådslaget om "Det gröna folkhemmet" har som viktigaste uppgift att möjliggöra ett fortsatt samarbete med miljöpartiet.
"Även om kärnkraften är en hjärtefråga för miljöpartiet så får vårt parti inte använda felaktiga eller vilseledande motiveringar för en politisk styrd kärnkraftsavveckling", skriver socialdemokraterna i företrädesvis mindre landsortskommuner på Dagens Nyheters debattsida. Men bland undertecknarna märks också s-politiker i stora Norrlandskommuner som Umeå och Luleå och i mindre kommuner med energiintensiva basindustrier, exempelvis Oxelösund och Stenungsund.

"Kända åsikter"
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin ville på lördagen inte låta sig intervjuas med anledning av kritiken, men lämnade en skriftlig kommentar:
"Nätverket för fram dessa väl kända åsikter då och då. Vi har regelbundna träffar och en bra dialog om dessa frågor. Partikongressen har bekräftat under hela 90-talet att kärnkraften ska fasas ut i den takt som den kan ersättas med förnybara energikällor, i en takt som är bra för sysselsättning och välfärd."
Artikelförfattarna anklagar rådslaget för "stor okunskap om energifrågor" och menar att rådet vilseför när man jämställer uran med fossila bränslen och kallar det ändligt.
"Visst går det att säga att uran liksom allt annat som finns under markytan är ändligt, men är det meningsfullt att tala om ändliga resurser som kan räcka tusentals år framåt i tiden som fallet är med uran?" undrar de.

Ödesfråga för alla
De 61 socialdemokraterna anser att det avgörande för ett ansvarskännande parti måste vara att fokusera på vad Sverige kan bidra med för en bättre global miljö. De tycker även att s, i jämförelse med andra partier, har visat en ödmjukhet inför "den ödesfråga som alla folk nu står inför":
"Hur kan vi radikalt minska jordens koldioxidutsläpp när 80 procent av energianvändningen grundar sig på fossila bränslen och utvecklingsländerna kraftigt behöver öka sin energianvändning?" frågar de.

Mer läsning

Annons