Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket ger de olika församlingarna i Sundsvall i kollekt: "Det ger hopp inför framtiden"

/
  • Nine Lööv är komminister i Tuna-Attmars församling och de har provat att ha mobiltjänsten Swish som en alternativ betalning för de som vill ge kollekt.
  • Tuna-Attmar församling har under de senaste åren dubblerat sin kollekt.
  • Mobiltjänsten Swish börjar användas som en alternativ betalning för de som vill ge kollekt.

Svenska kyrkans medlemmar minskar för varje år, men kollekten som kyrkorna får in går inte samma riktning.
Tuna-Attmars församling har mer en dubblerat sin kollekt mellan 2014 och 2015. "Det är verkligen jättekul", säger Nine Lööv komminister i Tuna-Attmars församling.

Annons

Kollekt är en insamling till välgörenhet som kyrkan ordnar i samband med sina gudstjänster. I Sundsvalls kommun har kollekten legat relativt stabilt under de senaste åren, men på några ställen sticker det ut. I Tuna-Attmars församling mer än dubblerades den insamlade kollekten under 2015.

– Det är jätteroligt! Det är ett sätt att dela med sig med ett hopp inför framtiden, att bygga upp tillvaron åt en annan människa. Det är så roligt att människor engagerar sig för någon så långt borta, säger Nine Lööv.

Kollekt samlas in vid varje gudstjänst och beloppen som kommer in är olika gång från gång. Söndagsgudstjänsten vid Tuna klockstapel drog in 830 kronor som gick till svältkatastrofen i Östafrika

– En av anledningarna vi tror att kollekterna ökar är att vi har haft fler gudstjänster och evenemang som samlat fler människor, säger Nine Lööv

Nine säger också att på grund av det finns tre olika typer av kollekt som går igenom olika kanaler, så kan siffrorna diffa lite också. Tuna-Attmars församling började med att ta in kollekt med den mobila betallösningen Swish för några månader sedan. Framför allt för att göra det enklare för unga människor att ge kollekt.

– Jag har bara hört positiva kommentarer om försöket. Folk skrattar lite när de tycker att vi är så i framkant, säger Nine Lööv.

Det finns tre olika typer av kollekt som samlas in i Svenska kyrkan: riks- stifts- och församlingskollekt. Skillnaden ligger i vilka som bestämmer var pengarna ska gå, om det är Svenska kyrkan, stiftet eller församlingen. Vid kollekten som församlingen själva bestämmer kan pengarna ofta gå till några lite mer lokala ändamål.

Mer läsning

Annons