Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sachs blir ordförande i TV 4

Annons
Marken vid sju nedlagda industritomter i Östergötland innehåller så höga halter miljögifter att den måste saneras. Lekande småbarn riskerar att få i sig gifterna och grundvattnet kan förgiftas.
Mycket höga halter av arsenik, krom, koppar, pentaklorfenol och dioxiner i jorden har uppmätts vid gamla sågverk och impregneringsanläggningar. Nu ska platserna undersökas vidare.
Det finns 30 000 förgiftade industritomter i landet. Av dem är 1 500 särskilt svårt förorenade, i riskklass 1. Sedan finns ytterligare 10 000 allvarligt förorenade områden, i riskklass 2.
Polisen lägger allt mer resurser på att söka efter dementa. Det finns en nödsändare som underlättar arbetet, men bara ett fåtal kommuner i Sverige har utrustat dementa med den.
Mellan 2000 och 2004 letade polisen efter närmare 300 försvunna personer som beskrivits som dementa, enligt Rikspolisstyrelsens statistik. Eftersom vissa uppgifter saknas kan siffran vara ännu högre.
Bara drygt 350 personer är utrustade med nödsändare. Göran Forsgren, kommissarie vid Stockholmspolisen, tror att det är ekonomiska faktorer som spelar in. Kostnaden för en sändare ligger på ungefär 9 000 kronor per år och betalas av kommunerna.
Nu ska brevbärarna slippa springa i hyreshusens trappor. I stället får hyresgästerna hämta sin post i husets entré, i så kallade fastighetsboxar, föreslår Post- och telestyrelsen, PTS, i nya råd om utdelning av post som myndigheten nu skickat ut på remiss. Förändringen ska vara genomförd före 2010.
Boxar har många fördelar, enligt PTS. Det innebär en bättre arbetsmiljö för brevbärarna och boxarna är bättre ur brand- och säkerhetssynpunkt.
Äldre eller funktionshindrade som inte kan hämta sin post i entrén ska dock kunna få posten till sin dörr.
Morgontidningen delas fortfarande ut vid den egna dörren.
Knäskålar och könsorgan skulle slås sönder med träklubba. Efter flera misslyckade försök att allvarligt misshandla en 49-årig man i Hjärnarp i Skåne blev lösningen att i stället skjuta honom i huvudet. Nu åtalas tre män för mordet utanför offrets hem i januari.
Motivet anses vara svartsjuka. Offret och en av de åtalade ska ha varit rivaler om en kvinna de träffat på danstillställningar. De övriga engagerades som "torpeder".
Åklagaren Lars Danielsson anser att två av de åtalade gemensamt mördat 49-åringen, medan den tredje hjälpt till i planeringen.
Uzbekistans förste vice utrikesminister Ilhom Nematov har plötsligt inställt sitt deltagande i Åremötet tisdagonsdag. Därmed slipper han höra den kritik många länder, bland dem Sverige, tänkt framföra mot våldsutbrottet i Uzbekistan.
Så sent som i torsdags meddelade Nematov att han tänkte komma, men nu har han ångrat sig och stannar hemma, säger Robert Simmons från Nato.
Av de 46 länder som inbjudits till Åremötet mellan Nato och dess partnerskapsländer skickar bara ett 15-tal sina utrikesministrar.
Försvarsalliansen Nato måste bli mer öppen, jobba med sin profil och samarbeta mer med EU i säkerhetspolitiken, anser alliansens generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer. Han ser ingen större skillnad mellan de stridsgrupper som EU bygger upp och Natos snabbinsatsstyrkor.
 EU:s stridsgrupper byggs inte bara upp för fredsbevarande insatser, utan också för strid. Det är samma soldater, samma styrkor, säger Jaap de Hoop Scheffer i en intervju.
På tisdagen kommer han till Sverige för att delta i det Säkerhetsforum som Natos euroatlantiska partnerskapsråd (EAPR) håller i Åre.
Kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) gick till jobbet i Malmö stadshus som vanligt på måndagen. Ingen var då gripen för skottlossningen mot hans bostad på söndagen, men spår hade säkrats, enligt Skånepolisens informatör Lars Förstell.
 Skottlossningen faller direkt under brottsområdet hatbrott, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö. Han anser att frågan om våld och hot mot förtroendevalda har blivit akut med en tendens att allt fler förtroendevalda utsätts.
Förra veckan polisanmälde Reepalu att hans hus klottrats ner med hakkors. Efter ett inslag nyligen i SVT:s Sydnytt fick Reepalu personliga hotbrev.
Bara elva av 290 kommuner och 64 av 650 myndigheter har någon form av information på finska, landets största minoritetsspråk. Det uppger en utredning finansierad av kulturfonden för Sverige och Finland.
Utredarna hoppas på bättre rutiner för auktoriserade översättningar, tydligare markeringar på webbsidor och ökat samarbete mellan myndigheter.
På tisdag överlämnas ett betänkande om förstärkt minoritetsskydd för finskan.
En tonåring löper mycket större risk än en vuxen för att bli fast i spel om pengar. En av tjugo unga utvecklar ett problematiskt spelande. Staten och andra som tjänar på det borde ta ett större ansvar, anser spelforskaren Ove Svensson.
Ove Svensson har låtit 324 spelare i åldrarna 15 till 74 svara på frågor om sitt spelande med två års mellanrum. Undersökningen visar att spelproblemen är mycket vanligare bland de unga, men att de lättare än vuxna kan ta sig ur sitt spelberoende utan proffsbehandling.
Då har många redan hunnit betala ett högt pris. Studieresultat och förhållanden blir lidande och skulder rakar i höjden.
Färre fonder och bättre hjälp att välja pensionsfond vill statens premiepensionsutredare Karl-Olof Hammarkvist ha. Med exempelvis avgifter kan fondbolagen stoppas från att ösa in fonder i systemet.
 Det är viktigt att se över fondutbudet, och det av två skäl. Ju fler alternativ som finns, och ju mer snarlika de är, desto svårare upplever man att det är att välja, säger Hammarkvist.
Den andra aspekten är att det kostar att ha många fonder i systemet. Dessutom måste fonderna komma upp i rätt stora volymer om det ska bli någon rabatt att tala om på fondavgifterna.
Norska Telenor köper Bredbandsbolaget för drygt sex miljarder kronor.
I och med affären blir Telenor en verklig utmanare till Telia Sonera på bredbandsmarknaden.
För två år sedan köpte Telenor bredbandsoperatören Utfors och fick därmed ett nationellt bredbandsnät i Sverige. Med på köpet följde Utfors satsning på företagskunder.
 Med Bredbandsbolaget kan vi utöka nätet ytterligare och vi får möjlighet att konkurrera om privatkunderna på den svenska marknaden, säger Telenors vice vd Morten Karlsen Sörby.
Samtidigt köper Telenor det danska bredbandsföretaget Cybercity för cirka 1,7 miljarder kronor.
Telia Sonera vidtar rättsliga åtgärder då köpet av 27 procent av teleoperatören Turkcell, för nära 23 miljarder kronor, av Cukurova Group inte verkar bli av. Cukurova drar sig ur affären då den kritiserats av den turkiska allmänheten och därför vill man undersöka möjligheterna att behålla nuvarande ägarstruktur.
 Vi får se vad som händer. Vi ansåg att allt var klart sedan lång tid tillbaka. Cukurova har inte fullföljt andan i avtalet om att vardera parten skulle agera med ärligt uppsåt och efter bästa förmåga, säger Telia Soneras vd Anders Igel.
Aktien har stigit med 12 procent på en månad och tangerade under måndagen sitt högsta värde på ett halvår.
Under hela våren är det mycket som gått Ericssons väg. Orderingång på nätverk och servicetjänster har slagit de flesta förväntningar.
Men framgångarna har inte lett till några glädjeskutt på börsen. Aktien har legat och puttrat kring 2021 kronor under samma tid.
 Inget dramatiskt har hänt, men vi har sett en del positiva tecken. Det ser ut att lossna med 3G-licenser i Kina och i USA har strukturomvandling i telebranschen avslutats och öppnar för affärer. Starka delår bidrar också, säger telekomanalytiker Urban Ekelund hos Redeye.
Investmentbolaget Proventus vd Daniel Sachs blir ny ordförande i TV 4:s styrelse. Norska Schibsted får en plats i styrelsen.
Storägarna Bonnier, Schibsted och Proventus är överens om att kraftigt krympa styrelsen från nio till sex ledamöter. Samtidigt får bolagets tidigare ordförande Thorbjörn Larsson flytta på sig och ersätts av Daniel Sachs.
Bonnier representeras också av Torsten Larsson från Bonnier Entertainment. Schibsted representeras av Jan Erik Knarbakk, direktör för det norska bolagets tv-, film- och förlagsverksamhet.

Mer läsning

Annons