Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälungen från Norrfjärden uppstallad i Idenor

Den sälunge som på fredagen krälade över en kilometer på land i Norrfjärden, och som var på väg att hälsa på i Wedins före detta affär, är nu uppstallad i en hästbox hos sälkännaren Tommy Forsström i Idenor, Hudiksvall.

Annons
Den ska tillbaka till havs men jag vet inte när. Ingen som jag hittills pratat med kan ge klart besked om när det är lämpligt, säger Tommy Forsström.
Sälungen, som torde vara ett par månader gammal, tros ha kommit till Norrfjärden på ett isflak från nordost.
Den kan ha blivit skild från sin mamma och ha tappat orienteringen.
Sälungen håller på att ömsa päls. Innan den gjort det, vill den inte bada i det iskalla vattnet.
Jag har fått besked om att sälungar kan fasta i två - fyra veckor. Nu har jag nästan fått tvångsmata den med fiskvälling och vatten.
Vidar Lindberg, Bergsjö, säljägare tillsammans med Forsström, tycker att sälungen ser frisk ut.
Den är klar i blicken.
En hejare på att krypa är den. I Norfjärden kröp den cirka en kilometer innan djurkännaren Kalle Svensson, Gnarp, förde den till Hildings brygga. Därifrån stack den till skogs varpå den blev infångad på nytt. Efter biltransporten till hästboxen i Idenor var den också pigg och tog sig ur boxen och ut mot en täkt innan den blev infångad.
Nu verkar den vara trygg och håller sig i boxen, sade Tommy Forsström i går. Om vi inte tagit hand om den, hade den nog snabbt dukat under. Den hade haft svårt att freda sig mot angripande djur.
Sälen gillar inte att bli klappad och dess bett kan ge men för livet för den som drabbas.
Sälar klarar sig länge på land. De ligger också normalt på kobbar och skär då de ömsar päls. Hemmet i Idenor är en så kallad duschbox.
Det finns berättelser om att sälar släpat sig långa sträckor. Bland annat över E4 i norra Sverige. Men där E4 ligger nära havet.


Bildtexter:

Den cirka 15 kilo tunga sälungen verkar känna sig trygg i hästboxen i Idenor.

Tommy Forsström är sälkännare och en av de få säljägarna i regionen. Ambitionen är att sälen ska släppas i havsvattnet så snart som möjligt. Och om den själv godtar det.


Mer läsning

Annons