Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta kolesterolvärden kan rädda tusentals

Satsa mer på sänkta kolesterolvärden — och rädda livet på tusentals svenskar som annars skulle dö i slaganfall eller hjärtinfarkt.
Den slutsatsen drar kolesterolexperten Mats Eriksson vid Karolinska i Huddinge av en ny internationell studie.

Annons
Hjärtinfarkt och stroke kräver varje år runt 20 000 svenskars liv. En viktig riskfaktor är höga värden av kolesterol, ett av kroppens så kallade blodfetter.
En kunskap som lett till att läkemedelsgruppen statiner som sänker kolesterolvärdet blivit ett viktigt verktyg för att förhindra hjärtinfarkt och stroke.
Men nya forskningsrön visar att kolesterolsänkare kan användas effektivare än i dag.
I en internationell studie har forskare under fem år följt totalt 10 000 tidigare hjärtsjuka patienter. Dessa behandlades med olika doser av samma kolesterolsänkande medel. Bland de som behandlades med högsta dosen minskade risken för hjärtinfarkt med 22 procent och för stroke med 25 procent, jämfört med lågdosgruppen.

Runt 4 000 liv kan räddas
Svenska sjukvården bör nu satsa mer på att hitta riskpatienter och övergå till en mer individuellt anpassad behandling. Framför allt bör man satsa hårt på att sänka kolesterolvärdena.
Så lyder de viktigaste slutsatserna från studien, tycker Mats Eriksson, kolesterolexpert och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
 Allt talar för att man på det här sättet skulle kunna sänka antalet insjuknade och döda i hjärt- och kärlsjukdomar med minst 20 procent. Sannolikt fler eftersom många riskpatienter har högre kolesterolvärden än den undersökta gruppen.
Det skulle innebära runt 4 000 räddade liv varje år och att runt 10 000 av de 60 000 som insjuknar skulle kunna skjuta upp sjukdomstillfället i flera år.

Hopp om normalt liv
Brage Lindén, 61-årig Nynäshamnsbo, lever med en ärftlig sjukdom som ger ett förhöjt kolesterolvärde och är därmed en riskpatient. Han får sedan en tid tillbaka den högre dosen kolesterolsänkare.
TT: Vad hoppas du att behandlingen ska leda till för din del?
 Att jag får leva ett normalt liv till 7080-årsåldern. Jag är mycket tacksam för att få uppleva de här nya rönen.
En biverkning av den ökade dosen är höjda levervärden, men inte till en farlig nivå, enligt Mats Eriksson.
Svenska Läkemedelsverket har målvärdet 2,5 milimol kolesterol per liter blod för så kallade riskpatienter högre än patientgruppen som fick bäst resultat i studien. En indikation på att en sänkning kan behövas, enligt Eriksson.
Läkemedelsföretaget Pfizer har finansierat studien som publicerats i vetenskapliga tidskriften The New England Journal of Medicine.
Kroppen innehåller flera typer av kolesterol. De halter som nämns i artikeln gäller den farliga så kallade LDL-kolesterolen.

Mer läsning

Annons