Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att njuta av din enda semesterdag

Annons

I dag börjar semestern för mig och för många andra. Många har väntat, många har längtat och många är i stort behov av några veckors vila. Fast blir det verkligen några veckors ledighet nu under semestern?

Av de fyra veckor som många kommer att vara lediga under sommaren, hur många dagar är det egentligen som man kan prata om semester?

I alla fall om man i betydelsen semester pratar om en lat skön sommardag i en hängmatta, på en badstrand, utförande diverse roliga saker som att inmundiga god mat och dryck och slå baklängeskullerbyttor av pur glädje.

Säg att du har 28 lediga dagar, då kan du ju börja med att räkna bort åtminstone 14 av dessa som kommer att regna bort.

För med svenskt ösregn, snålblåst och nio grader på termometern är det inte så förbenat roligt att vara på en badstrand eller försöka göra något annat avkopplande. Vädret har definitivt en dämpande effekt på semesterkänslan.

Då har du 14 dagar kvar att njuta av.

Trodde du ja.

Du ska ju även måla garaget. Tonåringen hemma arbetsstrejkar så det blir till att göra det själv vilket tar tre dagar av din välförtjänta ledighet som plötsligt förvandlats till hårt arbetsläger.

11 dagar kvar.

Gräsmattan tar aldrig semester. Den kommer att kräva sammanlagt minst en dags arbete under din ledighet, och att lunka bakom gräsklipparen är minsann ingen vila.

10 dagar kvar.

Du kommer äntligen ut till en härlig sommarrestaurang där du hoppas få njuta av en god middag i lugn och ro. Tyvärr är det trubadurafton när du är där, och den lokala Tomas Ledin-kopian inleder med att sjunga att "Sommaren är kort", sedan är semesterkänslan som bortblåst.

Nio dagar kvar.

EM i fotboll råkar spelas under din semester. Två av Sveriges matcher går under din ledighet, men resultaten förstör all semesterro. Fiasko för Sverige och för din semester.

Sju dagar kvar.

Plötsligt skiner solen och du hamnar på stranden. Dessvärre lägger sig ett gäng tonåringar intill dig och att lyssna på Sean Banan från deras stereo är verkligen ingen semester.

Sex dagar kvar.

Du råkade bränna dig av solen på stranden och har drabbats av solfrossa och kan inte ens röra dig utan att gråta.

Fem dagar kvar.

Svärmor dyker upp på oväntat besök. Säger att hon ska hälsa på i två dagar, men åker först efter tre och säga vad man vill om tanten, men någon semester präglar inte det besöket.

Två dagar kvar.

Jobbångesten som man brukar få i slutet av ledigheten gör att man också kan räkna bort minst en dag. Ni vet den där dagen då man förbannar sig själv för att man inte tog ut en veckas ledighet till.

En dag kvar.

Där har ni det. Det handlar bara om att ni har en dags semester i sommar. Tänk på det, och se till att njuta av den. Det är ungefär ett år kvar till nästa gång.

Tidigare krönikor:

Är stången rest så ska det flaggas

Utan kvarn kan jag dra dit pepparn växer

Kommunen slår mynt av parkeringseländet

Stefan Nordvall

Som tänker ligga i hängmattan på sin semesterdag.

Mer läsning

Annons