Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sextrakasserierna minskar i försvaret

Andelen värnpliktiga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier fortsätter att minska, visar en undersökning av Värnpliktsnytt och Svenska Dagbladet (SvD). Men försvaret är ändå missnöjt.

Annons
Försvarets anseende har på senare tid skadats av upprepade skandaler där personal varit inblandad i olika former av sexuella trakasserier.
Att försvaret inte nu jublar över de snabbt sjunkande siffrorna rörande trakasserier har två orsaker:
Fortfarande säger 23 procent, 66 individer, av de tillfrågade kvinnorna att de utsatts för någon form av sextrakasserier under värnplikten. ÖB Håkan Syrén säger till Värnpliktsnytt att han reagerar med avsky på vissa händelser. Försvarets mål är att inga tjejer ska trakasseras alls.

Egen enkät
Försvarshögskolan (FHS) genomför just nu en egen mycket mer ambitiös och omfattande enkät om samma problem. En sådan görs vart tredje år och omfattar även kvinnliga officerare och civilanställda, sammanlagt långt över 1 000 personer. Värnpliktsnytt/SvD ringde bara 300 personer. FHS undersökning riskerar att skadas av den konkurrerande rundringningen, befarar undersökningsledaren Anders Berggren.
I FHS undersökning 1999 sade 43 procent av de värnpliktiga kvinnorna att de utsatts för sexuella trakasserier. År 2002 var andelen 36 procent. Enligt den senaste rundringningen är andelen 23 procent. Det är allts en brant sjunkande trend.

Inte tillräckligt
Men det räcker inte för försvaret:
"Om en femtedel av tjejerna fortfarande upplever sig sexuellt trakasserade under sin värnplikt, ja då måste vi ge oss själva underkänt", säger utbildningsinspektör Bengt Axelsson i en skriftlig kommentar.
Det finns några för försvaret positiva siffror i Värnpliktsnytt/SvD:s rapport.
Det är 44 procent som tycker att deras bild av hur kvinnor behandlas i försvaret har förändrats i positiv riktning.
Dessutom säger 61 procent att de tycker det egna förbandet arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor.

Mer läsning

Annons