Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse på kraftstation

Tidigt i går morse upptäcktes en skadegörelse på kraftstationens turbin. Stationen ligger i Kvarsätt och ägaren Arne Forsell uppskattar att det kommer kosta dryga miljonen att får kraftverket i drift.

Annons
Det var grannen till kraftstationen Sören Björk som upptäckte skadegörelsen tidigt i går morse.
Jag vaknade av att det kom oljud från turbinen och jag förstod omedelbart att något gått sönder. Slog larm till Arne Forsell och kraftverksmaskinisten Lars-Erik Johansson. När de kom till platsen kunde de bara konstatera att turbinen var totalt havererad, säger Sören Björk.
Någon eller några hade stoppat in en armerad hydraulslang vid dammens intagsgrind och slangen följde med i vattentrumman ned till turbinen och slangen slog sönder bland annat ledskeneapparaten som reglerar vattnet till turbinen.
Alla rörliga delar är förstörda och hur långt stopp vi får i kraftstationen vet jag inte. Driftstoppet kostar mig 1 000 kronor dygnet, säger Arne Forsell.
Enligt Arne Forsell rör det sig om ett totalhaveri i turbinen, förutom apparaten som reglerar vattnet är turbinens två löphjul trasiga. Att få turbinen i funktion igen kommer att kosta drygt en miljon kronor.
Det är inte första gången det härjar någon eller flera vandaler här i byn. Man har försökt stoppa in järnspett och armeringsjärn vid intagsgrinden. Men de var för tunga och vattnet orkade aldrig tranportera dem ner till turbinen, säger Arne Forsell.Man har säkrat vissa spår uppe vid dammbygget. Det är bland annat tydliga fotavtryck i sanden runt området.
Vi ser ett mönster i de händelser som skett här i byn. Efter som det hänt en del mystiska händelser och skadegörelse med material som härrör från någon som har kunskap och tillgång till de speciella armerade hydraulslangarna, säger Arne Forsell och påpekar att händelsen är polisanmäld.
För en tid sedan tog Arne Forsell ut timmer från sin skog alldeles i närheten av dammen. Det kördes hem till kompisen Rolf Bergstens såg i Gästa.
Någon hade drivit in sågfilar och spiralfjädrar i stockarna på ett sådant vis att det var omöjlig att inte såga i materialet, säger Rolf Bergsten.
När Rolf började såg timmret såg han aldrig det stålmaterial som fanns i stocken. Det höll på att gå riktigt illa.
Jag hade nya skyddsglasögon på mig och de sprack av allt splitter som flög från sågklingan. Någon däruppe räddade mig från allvarliga skador, säger Rolf Bergsten.
Efter den händelsen röntgas allt timmret innan det sågas för att förvissa sig om att inte någon preparerat stockarna med stålbitar.
Jag blir ledsen över att någon eller några lägger ned så stor möda på att förstöra för andra, säger Arne Forsell.

Mer läsning

Annons